ElSqBgEnFrDeItRuEsTr

Espa

ETOA Logo1

A+ A A-

Πράγα

Πράγα η παραμυθένια πόλη των εκατό πύργων, πόλη του Κάφκα, του Κούντερα, του Φάουστ. Μια πόλη που διαφυλάσσει την ταυτότητα και τον συναισθηματισμό της. Μεσαιωνική γοητεία, αρχιτεκτονικά ρεύματα με δόσεις από γοτθικό, μπαρόκ, αναγεννησιακό και αρ νουβό, 350 θέατρα, όπερα, 25 μουσεία, 100 πινακοθήκες και αμέτρητα τζαζ κλαμπ.

 

Μεταβείτε απ' ευθείας σε: Ιστορία / Χρήσιμες πληροφορίες

Ιστορία
Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι χωρίς αμφιβολία από τις πόλεις με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ευρώπη. Πρωτεύουσα, που για χρόνια αποτέλεσε την έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και σημαντικότατο εμπορικό κέντρο, το οποίο προσέλκυσε εμπόρους από όλη την Ευρώπη. Η τέλεια γεωγραφική της τοποθεσία, πολλοί αναφέρουν την Πράγα σαν την Καρδιά της Ευρώπης και φυσικά η ομορφιά και η πληθώρα των ιστορικών μνημείων της. Μερικοί ελκύονται ακόμα από τις φθηνές τιμές και την γευστική τσέχικη μπύρα.
Το κέντρο της Πράγας αποτελείται από πέντε ιστορικά μέρη , την Παλιά Πόλη (Starďż˝ Město), την Εβραϊκή συνοικία (Josefov) και την Νέα Πόλη (Novďż˝ Město) – τα οποία βρίσκονται στην δεξιά μεριά του ποταμού Vltava ďż˝ καθώς και την περιοχή του Κάστρου (Hradčany) και Lesser Quarter (Malďż˝ strana) οπού βρίσκονται στην αντίπερα όχθη του ποταμού. Πολλές γέφυρες μαζί με την διάσημη Γέφυρα του Καρόλου συνδέουν τα δυο μέρη της πόλης.
Είναι εύκολο να περιηγηθεί κανείς στην Πράγα. Σχεδόν όλα τα ιστορικά μνημεία και τα τουριστικά αξιοθέατα βρίσκονται μέσα σε αυτά τα πέντε ιστορικά μέρη της Πράγας. Ολα είναι μαζεμένα γύρω από κέντρο της Πράγας κάτι το οποίο κάνει τις διαδρομές με τα ποδιά μια ευχάριστη επιλογή για τους ταξιδιώτες, τα επίσης αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σας πάνε παντού και χωρίς καθυστερήσεις.
Ολόκληρη η Πράγα είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι. Ο επισκέπτης δεν σταματά να βγάζει επιφωνήματα ενθουσιασμού σε κάθε γωνιά. Η πλατεία της παλιάς πόλης (Stare Mesto) με το άγαλμα του Γιάν Χους στη μέση, το δημαρχείο, το αστρονομικό ρολόι και τον ναό του Αγίου Νικολάου, είναι ίσως το ομορφότερο σημείο της πόλης. Εκτός από την υποβλητική ατμόσφαιρα, πόλος έλξης των τουριστών είναι το αστρονομικό ρολόι που τοποθετήθηκε εκεί το 1410. Η ομορφιά του είναι τέτοια που τύφλωσαν το δημιουργό του ώστε να μην το επαναλάβει πουθενά αλλού. Μην παραλείψετε να είστε εκεί στην αλλαγή της ώρας, μία ολόκληρη παράσταση εκτυλίσσεται από τα αγαλματίδια που κινούνται. Στην πλατεία δεσπόζει επίσης ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, ένα από τα καλύτερα δείγματα μπαρόκ στον κόσμο. Στο εσωτερικό του θα δείτε τεράστια αγάλματα θρησκευτικών διδασκάλων και μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο κονσέρτο κλασσικής μουσικής, συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου. Στη μέση της πλατείας βρίσκεται το άγαλμα του Γιαν Χους, θρησκευτικού φιλοσόφου και μεταρρυθμιστή που προτίμησε να πεθάνει παρά να απαρνηθεί τα πιστεύω του.
Η γέφυρα του Καρόλου, στον ποταμό Μολδάβα, που ενώνει την παλιά με την καινούρια πόλη (Nove Mesto). Η διασημότερη από τις 17 γέφυρες που καλύπτουν το Μολδάβα. Σύμφωνα με το θρύλο κατά το χτίσιμό της ανακατεύτηκαν αυγά στο κονίαμα.
Τη γέφυρα κοσμούν 30 μεσαιωνικά κυρίως αγάλματα με μορφές αγίων, θρησκευτικών ηγετών και ηγεμόνων. Τα αγάλματα συντηρούνται από ομάδα ανεξάρτητων καλλιτεχνών της πόλης. Το κάστρο Χρατσάνι, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα στον κόσμο. Αποτέλεσε έδρα της εκάστοτε ηγεσίας, από την κατασκευή του τον 9ο μ.Χ. αιώνα έως και σήμερα. Ξεχωριστή παρουσία στο κάστρο είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου, ο μεγαλύτερος γοτθικού ρυθμού στην Ευρώπη. Χτίστηκε το 14ο μ.Χ. αιώνα επί βασιλείας του Καρόλου του Δ΄. Το μέγεθός του είναι επιβλητικά εντυπωσιακό και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν θα μπορέσετε να τον φωτογραφίσετε στο σύνολο του ύψους του, εκτός αν είστε επαγγελματίας φωτογράφος!
 
Χρήσιμες πληροφορίες
Η επίσημη γλώσσα είναι τα Τσέχικα.
Το επίσημο νόμισμα της Τσεχίας είναι η Τσέχικη Κορώνα
Οι ώρες λειτουργίας για τις περισσότερες τράπεζες, καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες είναι 9πμ έως 6μμ.
Μερικά καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή, αλλά μιας και δεν είναι υποχρεωτικό είναι πολλά μαγαζιά καθώς και εμπορικά κέντρα(Prague’s shopping centres)ανοικτά έως το βράδυ της Κυριακής.
Οι τράπεζες λειτουργούν με παρόμοιο ωράριο. Τα μουσεία και οι γκαλερί είναι κλειστά τη Δευτέρα(το Κάστρο της Πράγας παραμένει κάθε μέρα ανοικτό, το Εβραϊκό Μουσείο παραμένει κλειστό τα Σάββατα).

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
More in this category: « Βερολίνο Μιλάνο»
Login to post comments
back to top