LOGO5
Print this page

Νέα Υόρκη

Αν όχι η πιο ζωντανή πόλη στον πλανήτη, σίγουρα φλερτάρει με την κορυφή.. Oκτώ εκατομμύρια άνθρωποι απλωμένοι σε 785 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με καταγωγή απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, βαφτισμένοι Nεοϋορκέζοι. Δουλεύουν, κινούνται και ζουν μην προλαβαίνοντας προφανώς να συνειδητοποιήσουν πως η πόλη τους είναι το νούμερο ένα σημείο του πλανήτη που όλοι θα ήθελαν να επισκεφθούν.

Μεταβείτε απ' ευθείας σε: Περιήγηση / Χρήσιμες πληροφορίες

Περιήγηση

Η Νέα Υόρκη αποτελείται από 5 δήμους, το Μανχάταν, το Κούινς, το Μπρούκλιν, το Στάτεν Άιλαντ και το Μπρόνξ, ο κεντρικότερος εκ των οποίων είναι ένα νησί το Μανχάταν, με μεγάλες οδούς και λεωφόρους όπως οι Lexington Avenue, Park Avenue, Wall Street και Broadway.
Μπορείτε να ξεκινήσετε την βόλτα σας από το East Village, μια περιοχή που βρίσκεται στο νότιο Μανχάταν γεμάτη μπαράκια, οι καπνιστές πρέπει να θυμούνται ότι το κάπνισμα απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους.
Επόμενη στάση το Άγαλμα της Ελευθερίας, μπορείτε να πάτε με το φεριμπότ από το Μπάτερι Πάρκ που ξεκινά κάθε μισή ώρα και κάνει στάση και στο ιστορικό Ellis Island, την άλλοτε υποδοχή της «Γης της Επαγγελίας», από όπου πέρασαν πάνω από 17 εκατομμύρια μετανάστες από το 1892 έως το 1954.
Το Lower Manhattan είναι το σημείο όπου βρίσκονται τα ματωμένα χώματα-ορόσημο της σύγχρονης Ιστορίας, το λεγόμενο Ground Zero δηλαδή, εκεί όπου έχασκαν οι Δίδυμοι Πύργοι μέχρι το 2001 και που σήμερα είναι ένα απλό εργοτάξιο.
Η περιοχή ασφυκτιά από πανύψηλους ουρανοξύστες και εμπορικά κτίρια-έδρες παγκόσμιων κολοσσών. Το Greenwich Village είναι η περιοχή που έμεναν τα θρυλικά φιλαράκια και κυκλοφορούσαν ο Dylan Thomas και ο Jack Kerouac.
Κατευθύνοντας προς το κέντρο του Μανχάταν θα δεις το Empire State Building, το ψηλότερο κτίριο της πόλης με εντυπωσιακή θέα από τον τελευταίο 102ο όροφό του, το οποίο στεγάζει γραφεία και καταστήματα, όπως και το Rockefeller Center.
H Time Square, είναι γεμάτη φώτα και κόσμο και το MTV κάνει ζωντανές αναμεταδόσεις μέσα από την τζαμαρία. Πέφτοντας το βλέμμα πάνω σε γιγαντοοθόνες, οι ειδήσεις του Reuters σχεδόν ανακατεύονται με την πτώση του NASDAQ και τα λόγκο της Κόκα Κόλα, των Μακ Ντόναλντς και της παράστασης με τη Liza Minnelli στο Broadway λίγο πιο πέρα. Η αποθέωση της αμερικανικής αφθονίας με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, σε πραγματικά ζωντανή μετάδοση, είναι συναρπαστική.
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που βρίσκεται στην 53η Οδό με 11η, είναι καλή επιλογή για κάποια Τετάρτη ή Πέμπτη, αφού τότε μένει ανοιχτό μέχρι τις 8.
Στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης που βρίσκεται στην 5η Λεωφόρος με 82η Οδό, στεγάζονται 3 εκατομμύρια εκθέματα από την παλαιολιθική μέχρι τη νεότερη εποχή, που οι αρχαιολόγοι λένε ότι μια ζωή δεν σου φτάνει για να τα απολαύσεις όλα. Η 5th Αvenue θα σας θυμίσει το Breakfast at Tiffany’s, θα σας δελεάσει να πάρετε κάνα αναμνηστικό τσαντάκι DKNY.
Ανεβαίνοντας προς Χάρλεμ, θα διασχίσετε οπωσδήποτε το Central Park, ένα τεράστιο πάρκο στο μέσον του πολύβουου αστικού τοπίου, εξ ολοκλήρου τεχνητό, που κατασκευάστηκε κάπου στα μισά του 19ου αιώνα. Aυτή την εποχή ο κόσμος αράζει λες και είναι στην εξοχή, ενώ λιμνούλες και ψηλά δέντρα κάνουν την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον κόσμο να είναι ικανή να παίρνει και βαθιές ανάσες.
Μια τελευταία απαραίτητη πινελιά είναι η γέφυρα του Brooklyn, η πρώτη κρεμαστή ατσάλινη γέφυρα στον κόσμο, από όπου θα απολαύσετε το λεγόμενο skyline, τη χαρακτηριστικότερη θέα του Μανχάταν από μακριά.
Aκόμα καλύτερα θα πιάσετε το «σφυγμό» της πόλης, κάνοντας μερικά τυπικά νεοϋορκέζικα πράγματα. Aν βρεθείτε στην πόλη πριν από τον Oκτώβριο, δείτε έναν αγώνα στο στάδιο baseball των Yankees στο Bronx. Yπολογίστε στο budget σας ένα -αρκετά μεγάλο- ποσό για να επισκεφθείτε και να φάτε στο Gotham Bar & Grill. Περπατήστε τη γέφυρα του Brooklyn. Oλόκληρη η βόλτα δεν είναι πάνω από ένα μίλι, ενώ περπατώντας θα έχετε την ευκαιρία να χαζεύετε τη Nέα Yόρκη από την… κορυφή. Ξοδέψτε άφοβα ώρες στο Central Park. Περιήγηση με πλοίο, πικνίκ στο γρασίδι ή παράσταση σε κάποιο σημείο του τεράστιου πάρκου, ούτε ένα λεπτό του χρόνου σας δεν θα πάει χαμένο σε αυτήν την όαση της Nέας Yόρκης.
Aξίζει τον κόπο, επίσης, να δείτε μία τουλάχιστον παράσταση στο Mπρόντγουεϊ, ακόμα κι αν τα μιούζικαλ δεν είναι η νούμερο ένα επιλογή σας σε ό,τι αφορά τα θεάματα.
 
Χρήσιμες πληροφορίες
Καιρός: Οι καλύτερες εποχές για να επισκεφθείτε τη Νέα Υόρκη είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Το χειμώνα το κρύο μπορεί να φτάσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και το καλοκαίρι ο καύσωνας μέσα στην πόλη μπορεί να γίνει αφόρητος.
Γαστρονομικές προτάσεις :
- Clinton Street Baking, 4 Clinton Street -btw. East Houston & Stanton- New York, το καλύτερο brunch in town. Θα σας βγει από 7 δολ. το άτομο και πάνω.
- Blue Ribbon 119 Sullivan St., New York
- Το καλύτερο sushi in town. Θα σας κοστίσει γύρω στα 15 δολ. το άτομο…
-Decibel 240 E 9h Street, East Village20 – 25 δολ. το άτομο.
- Tsampa 212 E. 9th Str. East Village 20 – 25 δολ. το άτομο.
- Garage Restaurant and Café 99 7th Ave S, New York, NY 10014 (Στεγασμένο σε παλιό γκαράζ. Αυθεντικό αμερικανικό φαγητό).
Προτάσεις για αγορές: Τα καταστήματα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, καθημερινά. Βάλτε άνετα παπούτσια και περπάτηστε: στην 5η Λεωφόρο, από τη Central Park Str. και τη Madison (από την 50ή ώς την 57η Οδό) όπου θα βρείτε τις «μάρκες», από Donna Karan, Gucci, Givenchy μέχρι Marc Jacobs και Jimmy Choo παπούτσια. Και αν είσαι «γκατζετάκιας», μην ξεχνάς ότι ο ναός της τεχνολογίας Apple store βρίσκεται στην 5th Avenue νούμερο 767 και είναι 24 ώρες το 24ωρο ανοιχτός Πηγαίνετε για βιβλία ή αντίκες στην Bleecker street στο Greenwich. Επίσης, στις West Broadway και Prince street στο Soho, στη Mott Street από τη Nolita ώς την Chinatown, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε και πλειάδα T.shirts I Love NY σε καλές τιμές.

Last modified on
Rate this item
(2 votes)
.COM Business Computing 2013