ElSqBgEnFrDeItRuEsTr

Espa

ETOA Logo1

A+ A A-

Λιμάνια Αδριατικής

  • Εμφανίσεις: 18411

Μεταβείτε απ' ευθείας σε: ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΠΑΤΡΑ - ΑΓΚΩΝΑ - ΤΕΡΓΕΣΤΗ - ΜΠΑΡΙ - ΒΕΝΕΤΙΑ

 

 

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Igoumenitsa

 

Η Ηγουμενίτσα είναι παραλιακή πόλη στην βορειοδυτική Ελλάδα, πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας και ο δεύτερος κυριότερος λιμένας της δυτικής Ελλάδας. Η Ηγουμενίτσα είναι μια σχετικά καινούρια πόλη που ανοικοδομήθηκε μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, αν και υπήρχε και στα παλιά χρόνια σαν ψαροχώρι. Επί Τουρκοκρατίας ήταν μια μικρή κοινότητα με το όνομα Γράβα. Το 1913 απελευθερώθηκε από τους Τούρκους και το 1938 οπότε ιδρύθηκε ο νομός Θεσπρωτίας, μετονομάστηκε σε Ηγουμενίτσα και έγινε πρωτεύουσά του.
Στην Ηγουμενίτσα παρέχεται η δυνατότητα για βόλτες, τρέξιμο στην παραλία ή στο βουνό, άθληση ή επαφή με τη φύση. Επίσης παρέχει πρόσβαση στις παραλίες των Συβότων που απέχουν 20 λεπτά οδικώς.

 

 

ΠΑΤΡΑ

Patra


Η Πάτρα είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας, πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμάνι της Πελοποννήσου. Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών της ιστορίας της και ειδικότερα στη Ρωμαϊκή περίοδο, η Πάτρα αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου, ενώ σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα.
Αποκαλείται Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, καθώς είναι διεθνές εμπορικό κέντρο, μεγάλο λιμάνι και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Δύση.

 

 

ΑΝΚΟΝΑ

Ancona

 

Η Αγκώνα (ιταλ. Ancona) είναι πόλη και λιμάνι της Ιταλίας στην Αδριατική,  γοητευτική πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στην περιοχή Marche.
Έχει 101.909 κατοίκους και απέχει 380 μίλια από την Κέρκυρα. Σύμφωνα με το Στράβωνα και τον Πλίνιο χτίστηκε το 394 π.Χ. από τους Συρακούσιους. Το αρχικό της όνομα ήταν «Δωρική Αγκών». Στην αρχαιότητα ήταν ξακουστή για τα κρασιά της και την πορφύρα της. Σημείωσε μεγάλη ακμή κατά τη ρωμαϊκή εποχή, όταν αποτελούσε ναυτική βάση των Ρωμαίων .

Σήμερα αποτελεί κέντρο εξόρμησης, αφού γεωγραφικά εξυπηρετεί πλειάδα προορισμών στην Ιταλία είτε προς Βορρά ή το Νότο. Στην περιοχή της Αγκώνα μπορείτε να δείτε το Μεσαιωνικό καθεδρικό ναό του Αγίου Κυριάκου (San Ciriaco) το διατηρημένο Teatro delle Muse του 19ου αιώνα καθώς και την γκαλερί στο Palazzo Bosdari ή το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Σε πιο εμπορική ματιά η Αγκώνα, φημίζεται για τα εμπορικά πολυκαταστήματα με τις πολύ καλές τιμές όλο το χρόνο σε επώνυμα και μη προϊόντα, λίγο έξω από την πόλη.

Στο χάρτη της Ιταλίας, η Αγκώνα μοιάζει με ανθρώπινο αγκώνα, από όπου και πήρε την ονομασία της εκ της Ελληνικής λέξης του ανθρώπινου μέλους.

 

 

ΤΕΡΓΕΣΤΗ

Trieste


Η πόλη της Τεργέστης βρίσκεται στο βορειότερο μυχό του κόλπου της Αδριατικής. Αποτελεί μία από τις μοναδικές πόλεις της Ιταλίας, ένα ειδυλλιακό τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου, που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αναδεικνύει τα σημάδια της ιστορίας της στα επιβλητικά της κτίρια με τις εντυπωσιακά διακοσμημένες νεοκλασικές τους προσόψεις.

Η άλλοτε ρωμαϊκή πόλη, η λεγόμενη Tergeste πέρασε στους Βενετούς το 13ο αιώνα ενώ για 500 ολόκληρα χρόνια την κράτησαν οι Αυστριακοί, που άφησαν έντονο το στίγμα τους μέχρι να ενωθεί με την Ιταλία το 1919. Σχεδιασμένη ως αυτοκρατορικό επίνειο της Βιέννης, στην περίοδο των Αψβούργων, το κέντρο της πόλης, το Borgo Teresiano θα εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική και την πολεοδομία των κτιρίων του 18ου αιώνα, τα βιεννέζικα καφέ με τις πικάντικες ευρωπαϊκές γεύσεις. Η Τεργέστη, ως ονειρική πόλη, ως μυθικό λιμάνι εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί σημαντικό εμπορικό σταθμό που συνδέει την Ιταλία με την κεντρική Ευρώπη. Με την κατάργηση των συνόρων και την ανάπτυξη του εμπορίου με την Ανατολική Ευρώπη, η Τεργέστη μπορεί να αποτελέσει και πάλι βασικό άξονα στις εμπορευματικές μεταφορές και να ξαναζήσει και σήμερα τις μεγαλειώδεις στιγμές του παρελθόντος.

Η Τεργέστη σήμερα είναι μία ζωντανή πόλη με έντονη πολιτισμική σκηνή. Ρωμαϊκά ερείπια, κάστρα, εκκλησίες και σημαντικά μουσεία αποτελούν πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη της πόλης. Παράλληλα, κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει μοναδικούς παράκτιους θησαυρούς, όπως το Castello Miramare ή αν θελήσει να συνεχίσει το ταξίδι του στην κοντινή Σλοβενία ή Κροατία και όχι μόνο...

 

 

BARI

Bari

 

Το Μπάρι είναι ένα σημαντικό λιμάνι στο νότιο μέρος της Ιταλίας. Είναι επίσης ένα κέντρο πολιτισμού, εμπορίου και διοίκησης καί αποτελούσε ανέκαθεν μια παραδοσιακή διέξοδο προς τα Βαλκάνια καί τη Μέση Ανατολή.

Πέρα από τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο λιμάνι, στην περιοχή μπορεί κανείς να βρει μια μεγάλη έκταση γιά χρήση από containers, γιά αποθήκευση, επισκευές, φόρτωση, εκφόρτωση κ.τ.λ.

Σημαντικό είναι, επίσης, οτι το λιμάνι είναι ιδιαίτερα προσιτό από όλες τις κατευθύνσεις χάρη στο απευθείας οδικό καί σιδηροδρομικό δίκτυο που διαθέτει καί το οποίο το συνδέει με όλα τα μεγάλα βιομηχανικά, αγροτικά καί εμπορικά κέντρα της Νότιας Ιταλίας.

 

 

ΒΕΝΕΤΙΑ

Venezia

 

Η Βενετία, η βασίλισσα της Αδριατικής, είναι μία πόλη μοναδική, κτισμένη πάνω σε ένα πλήθος 117 νησίδων, που σχηματίζουν 150 περίπου κανάλια και ενώνονται με 400 γέφυρες. Αποτέλεσε πάντα σημαντικό κέντρο εμπορίου και πολιτισμού, αλλά αυτό που γοητεύει τον επισκέπτη είναι το εντυπωσιακό γεγονός ότι η πόλη είναι χτισμένη μέσα στο νερό. Πρόκειται για μια πόλη-μουσείο, μια πόλη που ο χρόνος φαίνεται να σταμάτησε κάπου εκεί στα χρόνια της Αναγέννησης. Η γέφυρα των Στεναγμών, ο Πύργος του Ρολογιού, η πλατεία του Αγίου Μάρκου με την ομώνυμη εκκλησία, το επιβλητικό παλάτι των Δόγηδων με τις πανέμορφες τοιχογραφίες, είναι κάποια από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης που θα σας ενθουσιάσουν. Στον ελεύθερο χρόνο σας επισκεφτείτε την ορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, δείτε την ενδιαφέρουσα συλλογή βυζαντινών εικόνων και το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών. Πηγαίνετε ακόμα στην Gallerie dell' Accademia όπου θα βρείτε έργα μερικών από του πιο διάσημους ζωγράφους, όπως του Πικάσσο και του Μονέ. Κάντε ακόμα μια ονειρεμένη βόλτα με γόνδολα και μην παραλείψετε να διασχίσετε την ονομαστή γέφυρα Ριάλτο με την εντυπωσιακή θέα προς το Grande Canale και να απολαύστε το ηλιοβασίλεμα στο νησί Giudecca. Επισκεφθείτε επίσης το νησάκι Μουράνο, για να βρείτε πρωτότυπα διακοσμητικά ομώνυμα κρύσταλλα και να παρακολουθήσετε τον τρόπο κατασκευής τους. Ανατολικά της Βενετίας, στο νησάκι Λίντο, υπάρχει μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Ιταλίας.