ElSqBgEnFrDeItRuEsTr

Espa

ETOA Logo1

A+ A A-

Jet Lag - Αντιμετώπιση

  • Εμφανίσεις: 9408

Jetlag

Μόλις φτάσατε στον προορισμό σας και νιώθετε εξαντλημένοι; Δεν έχετε συνειδητοποιήσει τη διαφορά ώρας μετά την προσγείωση; Η αιτία λέγεται jet lag και ναι, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε!


Ποια είναι τα συμπτώματα του jet lag;
Κόπωση, αϋπνία, ζαλάδες, αποπροσανατολισμός, εκνευρισμός, απώλεια διάθεσης και όρεξης, προβλήματα στη διαδικασία της πέψης, διάρροια, δυσκολία συγκέντρωσης και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Στις γυναίκες μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές στην έμμηνη ρήση. Καλό είναι να γνωρίζετε πως τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως μετά την πτήση. Εξαρτώνται από τον οργανισμό και την ηλικία του ταξιδιώτη αλλά και από τον αριθμό των γεωγραφικών ζωνών  και από την κατεύθυνση του προορισμού. Συγκεκριμένα, στα ταξίδια προς την Ανατολή η προσαρμογή στην τοπική ώρα, πραγματοποιείται πιο δύσκολα απ' ό,τι σε αυτά προς Δύση. Τα συμπτώματα είναι παροδικά και η πλήρης ανάρρωση από το jet lag πραγματοποιείται σε 24 ώρες.


Πώς θα το αντιμετωπίσω;
Γνωρίζατε ότι υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση του Jet lag; Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως η συνθετική μελατονίνη έχει θαυματουργά αποτελέσματα! Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε ό,τι αφορά τη δοσολογία πριν χρησιμοποιήσετε το φάρμακο.
Προσπαθήστε να κοιμηθείτε αν ταξιδεύετε βράδυ χωρίς να πάρετε υπνωτικά. Σε περίπτωση που η πτήση σας είναι μεγάλης διάρκειας, προτιμήστε να παίρνετε τακτικούς υπνάκους 30΄-45' το πολύ για να αποφύγετε το «βαρύ» κεφάλι από τον βαθύ ύπνο!
Προτιμήστε να πίνετε αρκετά συχνά νερό• θεωρείται το καλύτερο... ποτό γι' αυτή την περίπτωση, μιας και η καφεΐνη και το αλκοόλ επιβαρύνουν ή παρατείνουν τα συμπτώματα.
Βγάλτε τα παπούτσια σας για να νιώσετε πιο χαλαροί και να αποφύγετε τις φουσκάλες ή το πρήξιμο στα πόδια από την πολύωρη ακινησία. Επίσης, όσο αστείο και αν σας φαίνεται... κάντε stretching και περπατήστε στο διάδρομο του αεροπλάνου! Να θυμάστε ότι οι ασκήσεις αυτές, ιδίως για τις γάμπες, είναι ό,τι πρέπει για την περίσταση.
Φροντίστε ώστε τα ρούχα σας να είναι άνετα και, αν είναι εφικτό, από φυτικές ίνες.
Προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα πριν την πολύωρη πτήση σας.
Καθώς φυσικό φως ευνοεί σημαντικά την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, μετά την άφιξή σας, μείνετε όσο πιο πολλές ώρες μπορείτε σε εξωτερικούς χώρους.
Το πρωί η θερμοκρασία του σώματος είναι πιο υψηλή σε σχέση με το βράδυ, καθώς έτσι είναι ρυθμισμένη από το εσωτερικό μας ρολόι. Γι' αυτό προσπαθήστε να τη διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα.
Οι ευεργετικές ικανότητες του μασάζ ουδέποτε αμφισβητήθηκαν.


Το ξέρατε ότι...
Ο οργανισμός μας διαθέτει έναν μηχανισμό που ρυθμίζει τη φυσιολογική ώρα.
Ο εγκέφαλος παράγει μελατονίνη, για να επανασυντονίζει το ρολόι του οργανισμού μας. Η έκθεση σε έντονο φως τη νύχτα ή σε λιγοστό την ημέρα απορρυθμίζει την παραγωγή αυτής της ουσίας και έχει ως αποτέλεσμα την κόπωση και τη μη ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Τα μωρά και τα παιδιά σπανίως επηρεάζονται από το σύνδρομο του jet lag! Αντιθέτως, τα άτομα άνω των 50 ετών είναι πιο επιρρεπή.
Έξυπνα tips
Αν έχετε κανονίσει κάποιο επαγγελματικό ραντεβού στη χώρα άφιξής σας, είναι προτιμότερο να έχετε στη διάθεσή σας ένα ολόκληρο 24ωρο για να προλάβετε να συγχρονιστείτε με την ησυχία σας.
Στο αεροπλάνο, αν προσπαθήσετε να κοιμηθείτε, ζητήστε από τους ιπτάμενους φροντιστές να μην σας ενοχλήσει κανείς. Αν πρόκειται για το γεύμα σας, προτιμήστε να σας το σερβίρουν πιο νωρίς.
Ρυθμίστε το ρολόι σας στην ώρα του τελικού προορισμού... για ψυχολογικούς κυρίως λόγους. Έτσι, δεν θα βρεθείτε προ εκπλήξεως κατά την αποβίβασή σας από το αεροπλάνο!
Προσαρμόστε τις συνήθειές σας αμέσως μόλις φτάσετε! Αν, για παράδειγμα, είναι η ώρα του πρωινού, απολαύστε το πρώτο γεύμα της ημέρας.
Πηγή: travelstyle.gr