ElSqBgEnFrDeItRuEsTr

Espa

ETOA Logo1

A+ A A-

Ταξίδι με Αυτοκίνητο

  • Εμφανίσεις: 74667

Car Travel

Μεταβείτε απ' ευθείας σε: Πριν την αναχώρηση / Απαραίτητα Έγγραφα / Τι πρέπει να κάνετε / Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε / Χρήσιμες συμβουλές / Τα περίεργα του κόσμου

Εκεί όπου το υπέρβαρο των αποσκευών δεν ισχύει, η µεταφορά υγρών άνω των 100 ml επιτρέπεται και η κράτηση εισιτηρίων φαντάζει ολότελα περιττή, εκεί εντοπίζεται ο ιδανικός, αν και λησµονηµένος, τρόπος µετακίνησης και πραγµατοποίησης των ταξιδιών σας: αυτός µε το αυτοκίνητο. Χαράξτε τη δική σας διαδροµή, κάντε στάσεις όπου εµπνέεστε και ξεκινήστε όποτε θέλετε...
Μπορεί να πήρατε βαθιές ανάσες και τη «γενναία» απόφαση για την πραγµατοποίηση του πρώτου σας roadtrip, πριν όµως βγείτε στους δρόµους, τραβήξτε χειρόφρενο, βάλτε νεκρά και διαβάστε προσεκτικά τι χρειάζεται να κάνετε πριν αναχωρήσετε και τι πρέπει να έχετε µαζί σας... Για να µείνει µόνο ο αστάθµητος παράγοντας του τυχαίου και ο περίφηµος νόµος του Μέρφι (που όλο και κάποια εφαρµογή θα βρει στο ταξίδι σας), να σας κατευθύνουν σε οδηγικές περιπέτειες και ανακαλύψεις.


ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Πρώτα απ' όλα, πριν ξεκινήσετε την όποια προετοιµασία, ανοίξτε έναν χάρτη και σηµειώστε τα µέρη τα οποία θέλετε να επισκεφθείτε µε το αυτοκίνητό σας. Κάντε µια έρευνα για τα αξιοθέατα κάθε τόπου, ώστε να υπολογίσετε εάν θα κάτσετε λίγες ώρες ή αξίζει γι' αυτά µία διανυκτέρευση. Με αυτό το σκεπτικό, πραγµατοποιήστε ένα αναλυτικό σχεδιάγραµµά της διαδροµής µε λεωφόρους, δρόµους και το µέγιστο των χιλιοµέτρων που θέλετε να οδηγείτε την ηµέρα. Υπολογίστε πόσες µέρες έχετε διαθέσιµες και τα χιλιόµετρα της συνολικής διαδροµής, ώστε να γνωρίζετε πόσα πρέπει να διανύετε κάθε µέρα.
Εφοδιαστείτε µε οδικούς χάρτες πριν από την αναχώρησή σας. Πληροφορίες τουριστικής φύσης µπορείτε να αναζητήσετε και τηλεφωνικώς από την Ε.Λ.Π.Α. στο 901 124 1600, ενώ ενηµερωµένους οδικούς χάρτες µπορείτε να προµηθευτείτε από τα κατά τόπους γραφεία της.
Μη φύγετε πριν να έχετε ελέγξει στο αυτοκίνητο λάστιχα, αµορτισέρ, φρένα, τακάκια, λάδια, ψυγείο, µπαταρία, ντίζα γκαζιού. Απαραίτητος εξοπλισµός που πρέπει να βρίσκεται µέσα στο αµάξι είναι ο γρύλος, η ρεζέρβα, το τρίγωνο, ο φακός, ο πυροσβεστήρας, το µικρό φαρµακείο, οι ασφάλειες, το συρµατόσχοινο για τυχόν ρυµούλκηση κι ο σωλήνας-χωνί για µετάγγιση βενζίνης. Απαραίτητη κρίνεται η ευθυγράµµιση και ζυγοστάθµιση του οχήµατος. Επιπροσθέτως, να έχετε υπόψη σας ότι το αυτοκίνητο θα έχει τις αποσκευές σας (τις βαρύτερες βάλτε τις κάτω), οπότε το επιπλέον φορτίο έχει τις ανάλογες συνέπειες στην οδήγηση (µεγαλύτερη απόσταση στο φρενάρισµα, µικρότερες ταχύτητες, µεγαλύτερη κατανάλωση βενζίνης).
 
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Για να έχετε ασφάλιση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στο εξωτερικό, λάβετε από την ασφαλιστική σας εταιρεία την πράσινη κάρτα (διεθνές ασφαλιστήριο), η οποία είναι χρήσιµη µόνο στην περίπτωση εµπλοκής σας σε τροχαίο. Κυρίως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Ρουµανία, Πολωνία, Βουλγαρία) ενδέχεται να σας ζητηθεί άµα τη εισόδω σας, ενώ σε αυτές της Βαλτικής επιβάλλεται η κατοχή της. Πρέπει επίσης να γίνει αναφορά των χωρών που θα επισκεφθείτε στις Αρχές, ενώ στο όχηµα (εάν δεν έχει πινακίδες ευρωπαϊκού τύπου µε το σήµα εθνικότητας) πρέπει να υπάρχει επικολληµένο το διακριτικό σήµα GR (€0,88 από την Ε.Λ.Π.Α.).
Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική άδεια οδήγησης (ροζ χρώµατος) σάς καλύπτει για τις µετακινήσεις σας. Για τις υπόλοιπες χώρες πρέπει να απευθυνθείτε στα γραφεία της Ε.Λ.Π.Α., προκειµένου να αποκτήσετε τη διεθνή άδεια οδήγησης, η οποία χορηγείται αυθηµερόν. Κόστος για µονοετή ισχύ: €50, για τριετή: €90.
Στην Τουρκία, στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, απαιτείται η επίδειξη στις τελωνειακές αρχές του διεθνούς πιστοποιητικού πορείας (πολύπτυχου). Η ισχύς του είναι µονοετής και το κόστος για την έκδοσή του από την Ε.Λ.Π.Α. ανέρχεται στα €105.
Στην Ε.Ε. διαβατήριο χρειάζεστε µόνο εάν δεν έχετε ταυτότητα µε λατινικούς χαρακτήρες. Σε περίπτωση απώλειας, δηλώστε το στο πλησιέστερο αστυνοµικό τµήµα, προκειµένου να εκδοθεί αντίστοιχο έγγραφο.
Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε το τηλέφωνο της ελληνικής πρεσβείας σε κάθε χώρα που ταξιδεύετε, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που ενδέχεται να  προκύψουν και απαιτούν τη διαµεσολάβηση ή απλώς την αρωγή της.
Ελέγξτε εάν στη χώρα (συνήθως Αµερική, Αυστραλία) που θέλετε να επισκεφθείτε χρειάζεται η έκδοση βίζας, καθώς είναι µια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα και θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε µε την αντίστοιχη πρεσβεία για την προσκόµιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Χρήσιµα tips: Το Τουριστικό Τµήµα της Ε.Λ.Π.Α., ως µέλος της Διεθνούς Οµοσπονδίας Αυτοκινήτου (Α.Ι.Τ.), σε συνεργασία µε τις υπόλοιπες λέσχες αυτοκινήτου της Ευρώπης, ενηµερώνεται σε καθηµερινή βάση για τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Οι συνδροµητές του µπορούν να εφοδιαστούν πριν από την αναχώρησή τους µε το βιβλιάριο Διεθνούς Αυτοκινητιστικής Εξυπηρέτησης (Δ.Α.Ε.), απαραίτητο για την υπηρεσία επαναπατρισµού παθόντος και οικογένειας, το οποίο παρέχει προνόµια και ασφαλιστικές καλύψεις σε περίπτωση βλάβης-ατυχήµατος.
•    Εξασφάλιση εξόδων µετακίνησης και διαµονής έως 3 ηµέρες
•    Επείγουσα ιατρική βοήθεια και αεροµεταφορά
•    Δαπάνες ταξιδιού και παραµονής της οικογένειας
 
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Nα κάνετε στάση κάθε 200-300 χλµ.
Μπορείτε να εφοδιαστείτε χάρτες και διαφηµιστικά από οποιοδήποτε καλό ξενοδοχείο, το οποίο µπορείτε να προσεγγίσετε και για πληροφορίες διαµονής.
N Βάλτε βενζίνη κάθε φορά που ο δείκτης φτάνει στη µέση, καθώς δεν γνωρίζετε τη γεωµορφολογία του οδοστρώµατος που θα συναντήσετε αργότερα ή το πού θα βρείτε επόµενο βενζινάδικο ανοιχτό.
Να ταξιδεύετε µε σταθερή ταχύτητα, ώστε να µην κουράζεστε ούτε εσείς, ούτε το αυτοκίνητο από ξαφνικές επιταχύνσεις.
Χρήσιµο είναι να έχετε τουλάχιστον 6 µήνες εξοικείωσης µε το αυτοκίνητο, για να αναγνωρίζετε την οδική του συµπεριφορά -από την άποψη κατανάλωσης βενζίνης ή παρουσίασης τυχόν προβληµάτων µετά από ταξίδι πολλών χιλιοµέτρων.
Εξασφαλίστε το δικό σας όργανο µέτρησης της πίεσης των λάστιχων. Σε µερικές χώρες έχουν διαφορετικές µονάδες µέτρησης.
Κατά τη διάρκεια της οδήγησης να έχετε αντικείµενα που χρειάζεστε (µπουκάλι νερό, γυαλιά ηλίου, µπισκότα, CD, σακούλα σκουπιδιών) σε προσεγγίσιµη απόσταση.


ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Nην αγνοείτε τα όρια ταχύτητας από κεκτηµένη... συνήθεια ότι βρίσκεστε στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη είναι τοποθετηµένα ραντάρ για τον εντοπισµό των παραβατών και εάν σας σταµατήσουν, το πρόστιµο είναι και τσουχτερό και πληρώνεται αυθωρεί.
Μη σταµατάτε στη βοηθητική λωρίδα. Είναι παράνοµο, επικίνδυνο και οι περιπολίες καραδοκούν. Ανά 1-3 χλµ. στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδροµους υπάρχουν σηµεία στάσης.
Το εφεδρικό κλειδί του αυτοκινήτου να µη βρίσκεται στην κατοχή του οδηγού, αλλά κάποιου άλλου συνεπιβάτη.
Μην αφήνετε αποσκευές στο αυτοκίνητο, όταν διανυκτερεύετε.
 
Χρήσιµες συμβουλές:
•    Ακριβότερη βενζίνη σε: Ελβετία, Γαλλία, Γερµανία, Ολλανδία, Ιταλία
•    Ακριβότερα διόδια σε: Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία (εξαρτώνται από τα διανυόµενα χιλιόµετρα)
•    Συνάλλαγµα: Στα ταξίδια σας στις χώρες της Ε.Ε. πρέπει να δηλώσετε στο τελωνείο το ποσό που µεταφέρετε, εάν αυτό υπερβαίνει τα €10.000.
•    Ρεύµα: Σε διάφορες χώρες οι πρίζες είναι διαφορετικές, γι' αυτό και πρέπει να προµηθευτείτε έναν ειδικό αντάπτορα.
•    Roaming: Εάν είστε συνδροµητές κινητής τηλεφωνίας, ρωτήστε την εταιρεία σας εάν υπάρχει η υπηρεσία roaming στις χώρες όπου θα βρίσκεστε. Εάν έχετε κάρτα, δεν επιτρέπονται οι εξερχόµενες κλήσεις.
•    Κωδικός κλήσης: Για Ελλάδα είναι συνήθως 0030. Από Φινλανδία και FYROM όµως είναι 9930 και 99030.
•    112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθµός έκτακτης ανάγκης µε ισχύ σε 27 µέλη της Ε.Ε.
 
Τα «περίεργα» του κόσµου
Αυστρία: Υποχρεωτικά αναµµένα τα φώτα και την ηµέρα.
Υποχρέωση περιένδυσης φωσφορίζοντος γιλέκου ασφαλείας σε περίπτωση βλάβης σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Γαλλία.
Ολλανδία: Αναζητήστε σήµανση µε P+R (park and ride) για στάθµευση. Διόδια στους δρόµους ταχείας κυκλοφορίας δεν υπάρχουν, µόνο σε κάποιες γέφυρες και τούνελ.
Ιταλία: Προσοχή στις πινακίδες ZTL (ζώνες περιορισµένης κίνησης). Θα τις δείτε σε ιστορικά κέντρα πόλεων, εκεί όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία µόνο στους κατοίκους. Εάν µπείτε σε αυτή τη ζώνη, τότε οι κάµερες το καταγράφουν και το πρόστιµο ανέρχεται στα €70- €85. Εάν µένετε σε τέτοια περιοχή, πρέπει να καλέσετε τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, για να επικοινωνήσει µε τις αρχές ρύθµισης κυκλοφορίας και να σηµειωθεί ο αριθµός σας.
Ισπανία: Δυο τρίγωνα σε περίπτωση ατυχήµατος, ένα πίσω και ένα µπροστά από το αµάξι. Απαραίτητο το εξτρά ζευγάρι γυαλιών, εάν φοράτε φακούς ή γυαλιά. Εάν σας σταµατήσουν για καµένα φώτα πορείας, τότε το πρόστιµο είναι €91, εάν δεν έχετε εφεδρικά.
Γερµανία: Σε ορισµένες πόλεις, όπως Βερολίνο, Κολονία, Μόναχο, Νυρεµβέργη, υπάρχουν ζώνες κυκλοφορίας µόνο για αυτοκίνητα µε το ειδικό σήµα χαµηλών ρύπων (Umwelt Plakette). Προµηθευτείτε την ανάλογη κάρτα (€12,50), κάνοντας αίτηση στο www.tuev-nord.de. Πρόστιµο: €40.
Αυστρία: Yποχρεωτικό αυτοκόλλητο διοδίων στο παρµπρίζ πάνω αριστερά. Τιµή: €7,70 (ισχύς 10 ηµερών). Θα το βρείτε σε βενζινάδικα και συνοριακούς σταθµούς. Πρόστιµο: €300.
Κροατία: Από Οκτώβριο µέχρι Μάρτιο υποχρεωτικά τα φώτα πορείας καθ' όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Πρόστιµο: €25
Γαλλία: Υποχρεωτικές αλυσίδες για τα χιόνια. Εάν υπερβείτε το όριο ταχύτητας κατά 40 χλµ,/ώρα, σας κατάσχεται το δίπλωµα.

Πηγή: travelstyle.gr