ElSqBgEnFrDeItRuEsTr

Espa

ETOA Logo1

A+ A A-

Μετατροπή Συναλλάγματος - Πότε;

  • Εμφανίσεις: 24241

Currency Exchange

Μεταβείτε απ' ευθείας σε: Πριν από την αναχώρηση / Κατά τη διάρκεια του ταξιδίου / Στην επιστροφή

ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ... Έχετε ήδη επιλέξει τον επόµενο προορισµό σας, είστε έτοιµοι, µε τις βαλίτσες και εισιτήριο στο χέρι, για αναχώρηση... Το ευρώ όµως µέχρι πού σας ταξιδεύει; Πότε και πώς σας συµφέρει η µετατροπή συναλλάγµατος; Οποιαδήποτε FAQ (και µην πηγαίνει ο νους σας στο πονηρό) οικονοµικής φύσεως, την ξετρυπώσαµε για εσάς.


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Σηµαντικά στοιχεία για το αρχικό ποσό των χρηµάτων που πρέπει να έχετε µαζί σας είναι η διάρκεια του ταξιδιού και η επιβεβαίωση άµεσης πρόσβασής σας σε ανταλλακτήριο ή διαθέσιµα ΑΤΜ, άµα τη αφίξει σας. Και πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι την ώρα προσγείωσης ενδέχεται όλα να είναι κλειστά, και ως εκ τούτου να βρεθείτε σε ξένη χώρα χωρίς χρήµατα.
Πριν να αναχωρήσετε, πρέπει να έχετε σε συνάλλαγµα ένα συµβολικό ποσό (αντίστοιχο των €50-80 για ταξίδι 4 ηµερών) για την κάλυψη των άµεσων, καθώς και απρόβλεπτων, ταξιδιωτικών πρώτων αναγκών, όπως χρήµατα για ταξί (καλό είναι να γνωρίζετε τη χιλιοµετρική απόσταση αεροδροµίου-πόλης) ή εισιτήρια για µεταφορά µέχρι το ξενοδοχείο.
Έχοντας λοιπόν ως αφετηρία την Αθήνα, να ξέρετε πως τα σηµεία όπου γίνονται οι αλλαγές νοµισµάτων είναι τα καταστήµατα των τραπεζών, τα κατά τόπους ανταλλακτήρια της εκάστοτε χώρας, τα exchange bureaus του Διεθνούς Αερολιµένα (Εµπορική, Alpha, Eurochange: η τελευταία διαθέτει 11 καταστήµατα, τρία εκ των οποίων λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως/365 µέρες) και η reception των ξενοδοχείων.
Αποτελεί πλέον κοινό µυστικό ότι στα αεροδρόµια και στα ξενοδοχεία δεν σας συµφέρει η ανταλλαγή, καθώς παίρνουν υψηλό ποσοστό προµήθειας και αποτελούν µόνο λύση έκτακτης ανάγκης. Οπότε, πρότασή µας είναι να κάνετε τη µετατροπή συναλλάγµατος στην Τράπεζα Ελλάδος (www.bankofgreece.gr). Στα βασικά νοµίσµατα έχει τις καλύτερες τιµές σε σχέση µε τις εµπορικές τράπεζες, µε προµήθεια µόλις €3 για οποιοδήποτε ποσό (µέχρι €10.000). Ενδεικτικά, αναφέρουµε ότι η προµήθεια της Alpha Βank για ποσό έως €1.000, ανέρχεται στα €10.
Πέρα όµως από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ένα βασικό της µειονέκτηµα (κυρίως για businessmen) είναι ο χρόνος αναµονής, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο µεγαλύτερος µη-τραπεζικός οργανισµός, µε το πιο εκτεταµένο δίκτυο ανταλλακτηρίων στην Ελλάδα, είναι το Eurochange (www.eurochange.gr), µε άµεση διαθεσιµότητα 50 νοµισµάτων απ' όλο τον κόσµο, συµπεριλαµβανοµένων δηµοφιλών εξωτικών προορισµών (όπως Βραζιλία, Ταϊλάνδη κ.λπ.). Καλό θα ήταν, εάν ταξιδεύετε σε ασυνήθιστο ή λιγότερο συνηθισµένο προορισµό, να τηλεφωνείτε πιο πριν για να επιβεβαιώσετε τη διαθεσιµότητα του νοµίσµατος, διαφορετικά να το παραγγείλετε. Εδώ, εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας ότι η προµήθεια στην πόλη είναι χαµηλότερη απ' ό,τι στο αεροδρόµιο. Για ποσά µέχρι €1.000 το ποσοστό της προµήθειας κυµαίνεται µεταξύ 1,5-2% (µε ένα περιθώριο διαπραγµάτευσης), ενώ για χρηµατική ανταλλαγή, που ξεπερνά το όριο των €1.000, η προµήθεια είναι διαπραγµατεύσιµη.
Tip: Επικοινωνήστε µε τον προϊστάµενο του εκάστοτε ανταλλακτηρίου λίγες µέρες πριν την αναχώρησή σας, προκειµένου να έχετε χρονικό περιθώριο καλύτερης διαπραγµάτευσης. Τηλεφωνήστε χωρίς χρέωση στο 800 1139900.
 
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
Βρίσκεστε στην πολυπόθητη «Ιθάκη» σας, το αρχικό ποσό εξανεµίστηκε εν ριπή οφθαλµού και τώρα πρέπει να βρείτε τον πιο πρόσφορο τρόπο πρόσβασης σε ρευστό.
Μην παρασέρνεστε από τις «Σειρήνες» των πρώτων ανταλλακτηρίων που θα βρείτε. Κάντε µια έρευνα αγοράς. Προτιµήστε τα ανταλλακτήρια που είναι αποµακρυσµένα από τις τουριστικές περιοχές, για να βρείτε τις πιο συµφέρουσες ισοτιµίες, και µάλιστα µε περιθώρια περαιτέρω διαπραγµάτευσής τους. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει το αναγραφόµενο ποσό που εµφανίζεται στους εξωτερικούς φωτεινούς πίνακες, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι αναρτηµένες τιµές λειτουργούν ως κράχτης αλλά τελικά αφορούν στην αγορά και όχι στην πώληση του νοµίσµατος. Γι' αυτό πριν την ανταλλαγή, πάντοτε να ρωτάτε.
Στις χώρες της Ε.Ε., η ανάληψη ευρώ από αυτόµατο µηχάνηµα κοστίζει το ίδιο όπως αν κάνατε ανάληψη στην Ελλάδα από ΑΤΜ που δεν ανήκει στην τράπεζά σας. Η χρέωση εξαρτάται από την προµήθεια που παρακρατά η εκδότρια τράπεζα στα συστήµατα DIAS.
Για ανάληψη χρηµάτων εκτός Ε.Ε. χρεώνεστε την προµήθεια της τράπεζας και τη µετατροπή συναλλάγµατος. Ενδεικτικά, αναφέρουµε ότι στη Eurobank η ανάληψη µετρητών από τραπεζικό σας λογαριασµό χρεώνεται µε 0,50% επί του ποσού της ανάληψης και µε €1,50 η προµήθεια για µετατροπή. Έτσι, δεν σας συµφέρει να κάνετε ανάληψη µικροποσών πολλές φορές (π.χ. όταν είδατε ένα άρωµα €18 να κάνετε απευθείας ανάληψη και µετά ένα φόρεµα €50, ξανά στο ΑΤΜ). Προτιµήστε να συγκεντρώσετε το ποσό που θα χρειαστείτε για αγορές, για έξοδα διατροφής και µετακίνησης και τότε πραγµατοποιήστε την ανάληψη.
Σε καµία περίπτωση µην καταφύγετε στη µαύρη αγορά. Η πιθανότητα να σας κλέψουν στην ισοτιµία ή, ακόµα χειρότερα, να καταλήξετε µε πλαστά χαρτονοµίσµατα, είναι σηµαντικά µεγάλη.
Tip έκτακτης ανάγκης: Αν χρειαστείτε επειγόντως χρήµατα στο εξωτερικό, µπορείτε να τα λάβετε µε τη χρήση του παγκόσµιου δικτύου ταχυµεταφοράς χρηµάτων της Money Gram (www.moneygram.com). Μόλις 10 λεπτά µετά την κατάθεση χρηµάτων σε υποκατάστηµα στην Ελλάδα, µπορείτε να τα παραλάβετε από τη Money Gram, ακόµη κι αν βρίσκεστε στην άλλη άκρη του κόσµου.
 
ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Σε περίπτωση που δεν χρησιµοποιήσετε όλο το συνάλλαγµα:
•    Tα καταστήµατα της Eurochange σάς δίνουν τη δυνατότητα να πουλήσετε το 30% του ποσού χωρίς προµήθεια στην αρχική ισοτιµία που σας το πούλησε. Γι' αυτό µην πετάτε το πρωτότυπο της αρχικής απόδειξης αγοράς!
•    Oι τράπεζες σάς χρεώνουν κανονικά την προµήθεια σε όλο το εναποµείναν ποσό.
Expert Tip
Πριν την αναχώρησή σας να ελέγχετε την ισοτιµία του νοµίσµατος της χώρας στην οποία πηγαίνετε. Αν παρουσιάζει πτωτική τάση σε σχέση µε το ευρώ, σας συµφέρει να κάνετε συνάλλαγµα στη χώρα προορισµού σας, επωφελούµενοι από τη διαφορά. Άρα σας προτείνουµε, σε περίπτωση σταθερής πτωτικής τάσης του νοµίσµατος της χώρας προορισµού, να έχετε πάνω σας ένα µικρό ποσό συναλλάγµατος και τις υπόλοιπες κινήσεις σας να τις κάνετε εκεί. Σε αντίθετη περίπτωση, προτιµήστε να κάνετε συνάλλαγµα στην Ελλάδα σε ένα από τα προαναφερθέντα σηµεία, υπολογίζοντας το ελάχιστο ποσό χρηµάτων που απαιτούνται για τη µετακίνηση, τη διαµονή και τη διατροφή σας. Για τις αγορές σας, δείτε τις τιµές και µετατρέψτε σε συνάλλαγµα το ποσό που χρειάζεστε (ανάληψη µε cash card από ΑΤΜ), ώστε να χάσετε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήµατα από τη µετατροπή του µη χρησιµοποιούµενου ποσού που διαθέτετε για συνάλλαγµα. Διότι, ακόµα και µε πιστωτική να πληρώσετε, θα χρεωθείτε το επιτόκιο συν τη µετατροπή συναλλάγµατος.
Ξέρατε ότι...
•    Μονακό, Βατικανό, Άγιος Μαρίνος, Μαυροβούνιο, Ανδόρα και Κοσσυφοπέδιο έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως εθνικό τους νόµισµα;
•    υπάρχουν χώρες-µέλη της Ε.Ε. όπου δεν χρησιµοποιείται το ευρώ; Αγγλία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Σουηδία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Λεττονία, Λιθουανία.
•    δεν χρειάζεται συνάλλαγµα σε Γουαδελούπη, Μαδέρα, Μαρτινίκα, Αζόρες, Κανάρια νησιά και Σαν Πιερ, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλον προορισµό αποτελεί υπερπόντιο έδαφος κρατών-µελών της Ε.Ε.;
•    τις τρέχουσες συναλλαγµατικές ισοτιµίες µπορείτε να τις βρείτε στον διαδικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας www.ecb.europa.eu;
•    σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ πολλά ξενοδοχεία, καταστήµατα και εστιατόρια και δη σε τουριστικές περιοχές δέχονται πληρωµές σε ευρώ, αν και δεν έχουν καµία νοµική υποχρέωση, όπως λόγου χάρη στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας;
•    δεν χρειάζεται να δηλώσετε στο τελωνείο το ποσό που µεταφέρετε αν είναι µέχρι €10.000;
•    σε ορισµένες χώρες είθισται η «τεχνική» του παζαριού για να πετύχετε την καλύτερη ισοτιµία συναλλάγµατος; Χαρακτηριστικό παράδειγµα, η Κωνσταντινούπολη µε τα ανταλλακτήρια έξω από το Gran Bazaar.

Πηγή: travelstyle.gr