ElSqBgEnFrDeItRuEsTr

Espa

ETOA Logo1

A+ A A-

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη

  • Εμφανίσεις: 9023

Europetravel

Μεταβείτε απ' ευθείας σε: Άδεια οδήγησης / Ασφάλιση Αυτοκινήτου / Οδική Ασφάλεια / Διόδια / Λεωφορεία / Αεροπορικώς / Ασφάλεια / Σιδηροδρομικώς / Ακτοπλοϊκώς / Μετρό / Ποδήλατο-Πεζοπορία


Άδεια οδήγησης
Όλες οι έγκυρες άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ ισχύουν παντού στην ΕΕ. Σε ορισμένες χώρες, εκτός από έγκυρη άδεια οδήγησης, πρέπει να έχετε μαζί σας και άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι στις περισσότερες χώρες το κατώτατο όριο ηλικίας για την οδήγηση αυτοκινήτου είναι τα 18 έτη. Το κατώτατο όριο ηλικίας για την ενοικίαση αυτοκινήτου δεν έχει καθοριστεί σε επίπεδο ΕΕ και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ του 20ού και του 23ου έτους.


Ασφάλιση αυτοκινήτου
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ η ασφάλιση αυτοκινήτου σάς παρέχει αυτόματα την ελάχιστη κάλυψη (αστική ευθύνη) που απαιτείται από τον νόμο. Αυτό ισχύει και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Εάν έχετε μικτή ασφάλεια στη χώρα σας, ελέγξτε κατά πόσον η ασφάλεια αυτή σας καλύπτει και στις μετακινήσεις σας σε άλλες χώρες.
Η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορεί να σας προμηθεύσει με ένα ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος, δηλαδή ένα τυποποιημένο έγγραφο που διευκολύνει την επιτόπου δήλωση ατυχήματος σε άλλη χώρα.
Η πράσινη κάρτα που εκδίδεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι υποχρεωτική όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, αλλά χρησιμεύει ως διεθνώς αναγνωρισμένη απόδειξη ασφάλισης και διευκολύνει την απαίτηση αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος. Εάν δεν έχετε μαζί σας την πράσινη κάρτα, πρέπει να έχετε το πιστοποιητικό ασφάλισής σας. Το σύστημα της πράσινης κάρτας καλύπτει επί του παρόντος 45 χώρες. Το σύστημα αυτό το διαχειρίζεται μια ένωση ασφαλιστικών εταιρειών. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα της πράσινης κάρτας και τους στόχους του.

Οδική ασφάλεια
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ η ζώνη ασφαλείας είναι υποχρεωτική σε όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών πούλμαν και των μικρών λεωφορείων. Επίσης, τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και, ει δυνατόν, όλα τα οχήματα πρέπει να διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό συγκράτησης των παιδιών.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξάνει υπερβολικά τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και γι’ αυτό απαγορεύεται ρητά ή έμμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Παρόλο που στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οινοπνεύματος στο αίμα είναι 0,5mg/ml, σε ορισμένες κυμαίνεται από 0,2 mg/ml έως 0,8 mg/ml, ενώ σε κάποιες άλλες απαγορεύεται εντελώς η ύπαρξη οινοπνεύματος στο αίμα κατά την οδήγηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την υιοθέτηση από όλες τις χώρες ενός κοινού επιτρεπόμενου ορίου που δεν θα υπερβαίνει τα 0,5mg/ml.
Να θυμάστε ότι πρέπει να οδηγείτε στην αριστερή πλευρά του δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο και στη Μάλτα και ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στις Κάτω Χώρες και στην Πορτογαλία, πρέπει κατά κανόνα να δίνετε προτεραιότητα στα οχήματα που έρχονται από δεξιά. Το ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους είναι ως επί το πλείστον 110, 120 ή 130 χλμ την ώρα και στις κατοικημένες περιοχές ως επί το πλείστον 50 χλμ την ώρα. Βεβαιωθείτε για το ανώτατο όριο ταχύτητας και για τους άλλους ειδικούς όρους που ισχύουν.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες οδικής ασφάλειας σε κάθε χώρα της ΕΕ: όρια ταχύτητας, επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης αλκοόλ, κανόνες για τα φώτα ημέρας και τα χειμερινά λάστιχα, εξοπλισμός ασφαλείας για αυτοκίνητα και εξοπλισμός ασφαλείας για ποδηλάτες.


Διόδια
Υπάρχουν οδικά διόδια σε πολλές χώρες, όπως στην Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία. Η πληρωμή διοδίων σε ορισμένες χώρες (Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχική Δημοκρατία) γίνεται με την αγορά αυτοκόλλητου σήματος που πρέπει να τοποθετείται σε εμφανές σημείο του οχήματος.


Ταξίδια με λεωφορεία και πούλμαν
Νέα δικαιώματα θα έχουν οι επιβάτες λεωφορείων και πούλμαν στην ΕΕ από την 1η Μαρτίου 2013. Όλοι οι επιβάτες θα έχουν δικαίωμα σε επαρκή ενημέρωση. Για ταξίδια που καλύπτουν αποστάσεις 250 χλμ και πλέον, οι επιβάτες θα έχουν πρόσθετα δικαιώματα, όπως δικαίωμα σε παροχή βοήθειας, επιστροφή χρημάτων ή αλλαγή διαδρομής σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης. Οι επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα θα λαμβάνουν δωρεάν βοήθεια τόσο στους τερματικούς σταθμούς όσο και κατά το διάστημα που είναι επιβιβασμένοι σε λεωφορεία ή πούλμαν.

Αεροπορικώς
Η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στις αεροπορικές μεταφορές είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αεροπορικών ναύλων καθώς και την αύξηση των δυνατοτήτων επιλογής δρομολογίων και υπηρεσιών για τους επιβάτες. Από το 2000 και μετά ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 35% περίπου. Το γεγονός αυτό κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη θέσπισης δικαιωμάτων για τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών.
Δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς
Ως επιβάτης αεροπορικών μεταφορών, έχετε συγκεκριμένα δικαιώματα αν η πτήση σας πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση, ακυρωθεί ή αν σας αρνηθούν την επιβίβαση. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν σε όλες τις προγραμματισμένες και έκτακτες ναυλωμένες πτήσεις (τσάρτερ), είτε είναι εσωτερικές είτε διεθνείς πτήσεις από αεροδρόμιο της ΕΕ (ή της Ελβετίας, της Ισλανδίας, και της Νορβηγίας). Όταν ταξιδεύετε προς αεροδρόμιο της ΕΕ, προερχόμενοι από τρίτη χώρα, τα δικαιώματα αυτά ισχύουν εφόσον η πτήση σας εκτελείται από εταιρεία της ΕΕ (ή της Ελβετίας, της Ισλανδίας, και της Νορβηγίας).
Οι αερομεταφορείς υπέχουν ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος ή απώλειας, φθοράς ή εσφαλμένου χειρισμού των αποσκευών. Επίσης, οι ταξιδιώτες έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα στα οργανωμένα ταξίδια. Οι επιβάτες με αναπηρία ή οι επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα έχουν τώρα το δικαίωμα να λαμβάνουν δωρεάν βοήθεια επί του αεροσκάφους και στα αεροδρόμια, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν το ίδιο εύκολα με όλους τους άλλους. Πρέπει να ενημερώνετε την αεροπορική εταιρεία σχετικά με τις απαιτήσεις σας τουλάχιστον 48 ώρες πριν.
Η ΕΕ τηρεί επίσης αρχείο αεροπορικών εταιρειών οι οποίες απαγορεύεται να λειτουργούν στην ΕΕ και να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμιά της. Οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να συγκρίνουν τις τιμές των αεροπορικών ταξιδιών. Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να δημοσιεύουν τις τιμές τους συμπεριλαμβάνοντας τον ναύλο, όλα τα τέλη και τις επιβαρύνσεις.
Για τυχόν παράπονα, επικοινωνήστε πρώτα με την αεροπορική εταιρεία ή τον διοργανωτή του οργανωμένου ταξιδιού. Σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεών τους, θα πρέπει να διαμαρτυρηθείτε:
•    για παράπονα που αφορούν την άρνηση επιβίβασης, την ακύρωση ή μεγάλη καθυστέρηση πτήσεων, στον αρμόδιο εθνικό φορέα της χώρας όπου συνέβη το γεγονός ή, σε περίπτωση αναχώρησης από χώρα εκτός ΕΕ, στον αρμόδιο εθνικό φορέα της χώρας της ΕΕ που ήταν ο πρώτος σας προορισμός.
•    για παράπονα που αφορούν τα δικαιώματά σας ως επιβάτη με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, στον αρμόδιο εθνικό φορέα της χώρας όπου συνέβη το γεγονός ή, σε περίπτωση αναχώρησης από χώρα εκτός ΕΕ, στον αρμόδιο εθνικό φορέα της χώρας της ΕΕ που ήταν ο πρώτος σας προορισμός.
•    και για άλλα ζητήματα, όπως απωλεσθείσες αποσκευές, στο Eυρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών της χώρας σας.

Ασφάλεια
Για να εξασφαλιστεί υψηλού επιπέδου ασφάλεια σε όλη την ΕΕ, έχουν θεσπιστεί κοινοί κανόνες και πρότυπα για θέματα όπως οι έλεγχοι ασφαλείας των επιβατών, των χειραποσκευών, καθώς και των αποσκευών που δίνονται στο "τσεκ-ιν" κατά την αναχώρηση από αεροδρόμια της ΕΕ.
Οι επιβάτες απαγορεύεται να μεταφέρουν ορισμένα αντικείμενα μέσα στο αεροσκάφος. Υπάρχει εγκεκριμένος ευρωπαϊκός κατάλογος  των αντικειμένων που δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται εντός του θαλάμου επιβατών, καθώς και κατάλογος των αντικειμένων που απαγορεύεται να μεταφέρονται στις αποσκευές που προορίζονται για τον χώρο αποσκευών του αεροσκάφους.
Οι περιορισμοί στη μεταφορά υγρών, σπρέι και τζελ στις χειραποσκευές που τοποθετούνται στον θάλαμο επιβατών του αεροσκάφους εξακολουθούν να ισχύουν προς το παρόν. Ωστόσο, οι περιορισμοί αυτοί θα αρθούν σταδιακά, μόλις καταστεί δυνατή η μετάβαση σε ένα σύστημα ελέγχου ασφαλείας για τα υγρά εκρηκτικά. Όλα τα αεροδρόμια πρέπει, έως τον Απρίλιο του 2013, να είναι σε θέση να ελέγχουν την ασφάλεια των υγρών, σπρέι και τζελ. Εξακολουθεί να είναι δυνατή η μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές, υπό τον όρο ότι δηλώνονται στο σημείο ελέγχου ασφαλείας και είναι συσκευασμένα σε ξεχωριστά φιαλίδια μέγιστης χωρητικότητας 100ml. Τα φιαλίδια αυτά πρέπει να τοποθετούνται σε διαφανή, επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα μέγιστης χωρητικότητας ενός λίτρου. Εξαίρεση αποτελούν τα φάρμακα και οι τροφές για μωρά που χρειάζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι επιβάτες μπορούν ακόμη να μεταφέρουν υγρά στις αποσκευές που προορίζονται για τον χώρο αποσκευών του αεροσκάφους.
Οι περιορισμοί όσον αφορά το μέγεθος των χειραποσκευών καθορίζονται από τις αεροπορικές εταιρείες. Γι' αυτό ενημερωθείτε σχετικά από την αεροπορική σας εταιρεία πριν από το ταξίδι σας.


Σιδηροδρομικώς
Η ΕΕ διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο μήκους πάνω από 210.000 χλμ το οποίο εξυπηρετεί διεθνή επιβατικά δρομολόγια. Σε αρκετές χώρες υπάρχουν γραμμές υψηλής ταχύτητας, συνολικού μήκους πάνω από 6.000 χλμ, με τρένα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 350 χλμ την ώρα. Το δίκτυο αυτό επεκτείνεται με νέες συνδέσεις στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλες χρηματοδοτικές ενισχύσεις χορηγούνται σε διευρωπαϊκά σχέδια, όπως η βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Ρότερνταμ με τη Γένοβα, της Λυών με τα σύνορα Ουγγαρίας - Ουκρανίας, της Στοκχόλμης με το Παλέρμο, της Δρέσδης με το Βουκουρέστι και της Βαρσοβίας με το Τάλιν.
Οι διεθνείς σιδηροδρομικές υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικές και αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και καλύτερες τιμές για τους επιβάτες. Κάθε εγκεκριμένη, πιστοποιημένη σιδηροδρομική εταιρεία που εδρεύει στην ΕΕ μπορεί να παρέχει υπηρεσίες διεθνών μεταφορών και να επιβιβάζει ή να αποβιβάζει επιβάτες σε οποιοδήποτε σημείο της διεθνούς διαδρομής.
Τα δικαιώματα των επιβατών στις σιδηροδρομικές μεταφορές βελτιώθηκαν χάρη στην καλύτερη ενημέρωση και τη θέσπιση νέων δικαιωμάτων σε περίπτωση καθυστέρησης, απώλειας ανταπόκρισης και ακύρωσης. Οι επιβάτες με αναπηρία και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα έχουν δικαίωμα σε παροχή δωρεάν βοήθειας σε σταθμούς και τρένα, αρκεί να έχουν ειδοποιήσει προηγουμένως ότι έχουν ανάγκη από βοήθεια. Εάν θέλετε να καταγγείλετε την παραβίαση των δικαιωμάτων σας, επικοινωνήστε πρώτα με τη σιδηροδρομική εταιρεία ή τον διευθυντή του σταθμού. Εάν δεν μείνετε ικανοποιημένοι από την απάντηση, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στον εθνικό φορέα επιβολής της νομοθεσίας. Σε ορισμένα κράτη μέλη ισχύουν εξαιρέσεις σε εθνικό επίπεδο για τα τρένα εσωτερικού καθώς και για τα περιφερειακά, προαστιακά και αστικά τρένα. Καλέστε χωρίς χρέωση τον αριθμό τηλεφώνου 00 800 6 7 8 9 10 11 της υπηρεσίας Europe Direct για περισσότερες πληροφορίες.
Ένας τρόπος για να εξερευνήσετε σιδηροδρομικώς την Ευρώπη είναι να αποκτήσετε τη διεθνή κάρτα σιδηροδρόμων (international rail pass) και να επισκεφθείτε τόπους και χώρες που επιθυμείτε να γνωρίσετε. Επτά ευρωπαϊκοί σιδηροδρομικοί οργανισμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό την ονομασία Railteam με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των μετακινήσεών σας μέσω του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου.


Ακτοπλοϊκώς
Υπάρχουν πολλά θαλάσσια δρομολόγια μεταξύ των χωρών της ΕΕ, που παρέχουν τακτικές και ποιοτικές υπηρεσίες ως εναλλακτική επιλογή ή σε συνδυασμό με οδικές, αεροπορικές ή σιδηροδρομικές μεταφορές. Επίσης, υπάρχουν 41.000 χλμ εσωτερικών πλωτών οδών σε 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Μπορείτε στα ταξίδια σας να συμπεριλάβετε και μια απολαυστική θαλάσσια ή ποτάμια κρουαζιέρα.
Η ΕΕ πρωτοστατεί στη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και στην προώθηση υψηλών προδιαγραφών με τη θέσπιση μέτρων προστασίας των επιβατών καθώς και των πληρωμάτων εμπορικών πλοίων που πλέουν από και προς ευρωπαϊκούς λιμένες, αλλά και επιβατικών πλοίων που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ. Οι επιβάτες θαλάσσιων ή εσωτερικών πλωτών μεταφορών θα έχουν επίσης νέα δικαιώματα από τον Δεκέμβριο 2012. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται η επιστροφή χρημάτων, η μεταφορά με άλλο δρομολόγιο, η αποζημίωση και η βοήθεια, εάν υπάρχουν ακυρώσεις ή καθυστερήσεις, καθώς και το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Οι επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα έχουν επίσης δικαίωμα σε δωρεάν βοήθεια τόσο στους λιμενικούς τερματικούς σταθμούς όσο και επί του πλοίου. Αυτά τα δικαιώματα ισχύουν, με ορισμένες εξαιρέσεις, για όσους ταξιδεύουν είτε αναχωρώντας από είτε φθάνοντας σε λιμάνι χώρας της ΕΕ. Ισχύουν επίσης και για τις κρουαζιέρες με λιμάνι επιβίβασης εντός της ΕΕ.


Μετρό
Αν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε το μετρό για τις μετακινήσεις σας, εξοικειωθείτε με τους χάρτες των μετρό των ευρωπαϊκών πόλεων. 


Ποδήλατο και πεζοπορία
Εάν θέλετε να ενοικιάσετε ποδήλατο, επωφεληθείτε από ολοένα περισσότερα συστήματα αυτοεξυπηρέτησης που λειτουργούν σε πολλές πόλεις, όπως στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη, το Λονδίνο και σε μικρότερες πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Μερικά από τα συστήματα αυτά, όπως στο Άαλμπορκ της Δανίας, στην Κρακοβία της Πολωνίας και στο Μπούργκος της Ισπανίας, έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.
Για τους λάτρεις του ποδηλάτου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών αναπτύσσει επί του παρόντος το δίκτυο EuroVelo, ένα δίκτυο με 14 ποδηλατικές διαδρομές μεγάλων αποστάσεων σε όλη την Ευρώπη, συνολικής απόστασης άνω των 70.000 χλμ. Το Ευρωπαϊκό Γλωσσάριο Ποδηλάτου, ένα εικονογραφημένο έντυπο σε μέγεθος διαβατηρίου, περιλαμβάνει τους βασικούς όρους που αφορούν την ποδηλασία σε 27 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των 23 επίσημων γλωσσών της ΕΕ, και είναι πολύ χρήσιμο για όλους τους ποδηλάτες στην Ευρώπη. Για δωρεάν αντίτυπα, στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Εάν προτιμάτε την πεζοπορία, η European Ramblers’ Association διαθέτει πληροφορίες για περιπατητικές διαδρομές στην Ευρώπη και για 12 μονοπάτια μεγάλων αποστάσεων που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.