ElSqBgEnFrDeItRuEsTr

Espa

ETOA Logo1

A+ A A-

Παρίσι

Το Παρίσι, γνωστό και ως η Πόλη του Φωτός, από τότε που φωτίστηκαν οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού το 1828, είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης.

Μεταβείτε απ' ευθείας σε: Περιήγηση / Χρήσιμες πληροφορίες

Περιήγηση:

Γνωστό λίκνο του πολιτισμού, έχει ταυτίσει το όνομά του με τις έννοιες κομψότητα, πολιτισμός, αλλά και αισθητική, αποτελώντας μια από τις λαμπρότερες πρωτεύουσες του κόσμου,είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που χτίστηκεγια να είναι πρωτεύουσα.
Το Παρίσι έχει κυκλοφοριακά ήθη φιλικά προς τους πεζούς, είναι σχετικά μικρό και μπορείς να το γνωρίσεις με τα πόδια. Η πόλη έχει ελλειψοειδές σχήμα, ο Σηκουάνας χωρίζει στα δυο τα είκοσι διαμερίσματα και στο μετρό ο ένας σταθμός από τον άλλο δεν απέχει πάνω από πεντακόσια μέτρα. Ακολουθώντας το φυσικό άξονα που είναι το ποτάμι, ξεκινάμε από το νησί Σεν Λουί με τις αρχοντικές κατοικίες του 17ου αι., που κάποτε φιλοξενούσαν συνθέτες, ποιητές και την Καμίλ Κλοντέλ. Περπατάμε κατά μήκος της νότιας όχθης σε ατμόσφαιρα ρομαντική φορτισμένη με ιστορικές μνήμες. Από τη δυτική άκρη του νησιού το μάτι βλέπει από το Δημαρχείο μέχρι το Λούβρο.
Αν ο καιρός είναι καλός στη γέφυρα που ενώνει τα δύο νησιά θα δείτε σαλτιμπάγκους και μουσικούς. Περνώντας το νησί της Σιτέ θαυμάζουμε την Παναγία των Παρισίων ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού. Η προσοχή μας πέφτει στις τερατόμορφες υδρορροές, στα γλυπτά πάνω από τα τύμπανα των θυρών και τις μεγάλες αντηρίδες στην πίσω πλευρά. Στο ίδιο νησί βρίσκεται και η Σαιντ Σαπέλ, ένα γοτθικό κομψοτέχνημα με υπέροχα βιτρό, η εκκλησία του βασιλιά Λουδοβίκου Θ. Η καλύτερη ώρα για να πάτε είναι το βράδυ για ν ακούσετε εξαίσια ζωντανή μουσική μπαρόκ. Ξεκινήστε όμως πριν δύσει ο ήλιος για ν απολαύσετε στο ναό τα αυθεντικά και παλαιότερα βιτρό του Παρισιού.
Βρισκόμαστε στον Κεραμεικό, όπου παλιά οι βασιλιάδες έκτιζαν τα παλάτια τους. Εδώ δεσπόζει το Μουσείο του Λούβρου. Σίγουρα θα πρέπει να δείτε τη Μόνα Λίζα κι άλλα περίφημα έργα της νεότερης ζωγραφικής, από τα αγάλματα οπωσδήποτε τα ”Άλογα του Μαρλί” και φυσικά την Αφροδίτη της Μήλου (οι μισοί επισκέπτες μπαίνουν στο μουσείο γι αυτή), αλλά και τη Νίκη της Σαμοθράκης.
Στη συνέχεια μπορείτε να πάτε στον κήπο του Κεραμεικού που θεωρείται παράδεισος των ερωτευμένων και φτάνει μέχρι την πλατεία Κονκόρτ. Αμέσως μετά αρχίζει η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων που τελειώνει στην Αψίδα του Θριάμβου. Ο Σηκουάνας είναι το κύριο σημείο αναφοράς για την πόλη και τη χωρίζει σε δυο βασικές περιοχές, τη δεξιά στη βόρεια πλευρά και την αριστερή στη νότια πλευρά του ποταμού. Ένας άλλος διαχωρισμός του Παρισιού έχει σχέση με την ιστορία του. Η ανατολική συνδέεται με την παλιά πόλη, ενώ η δυτική με τον 19ο αι. και μετά.
Τα Ηλύσια Πεδία είναι η πιο γνωστή και πιο όμορφη λεωφόρος στην Ευρώπη. Εκεί έγιναν οι επινίκιες στρατιωτικές παρελάσεις των δυο Παγκόσμιων Πολέμων, εκεί και η παρέλαση για τα 200 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση. Μια λεωφόρος 325 χρόνων που δεν έχει χάσει διόλου τη γοητεία της και είναι έτοιμη κάθε στιγμή να ξελογιάσει τους περιπατητές της. Τα Ηλύσια Πεδία δημιουργήθηκαν το 1670 για να ενώσουν το Λούβρο που τότε ήταν βασιλική κατοικία με τους κήπους του Κεραμεικού. Σήμερα εδώ βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία, γνωστή ως Ελιζέ Παλάς.

Χρήσιμες πληροφορίες
Το διεθνές αεροδρόμιο Charles de Gaulle είναι 17 χλμ. βόρεια από το Παρίσι. Για να πάτε στην πόλη μπορείτε να πάρετε τις γραμμές 350 και 351 του λεωφορείου RoissyBuss. Αναχωρεί κάθε 15 λεπτά και η διαδρομή είναι περίπου 45 λεπτά. Τα τρένα RERB εξπρές αναχωρούν κάθε 15 λεπτά.
Καλέστε το 0033 για Γαλλία και στη συνέχεια το 1 για Παρίσι
Το Παρίσι έχει -1 ώρα διαφορά από την Ελλάδα.

Last modified on
Rate this item
(3 votes)
More in this category: « Βιέννη Βαρκελώνη»
Login to post comments
back to top