ElSqBgEnFrDeItRuEsTr

Espa

ETOA Logo1

A+ A A-

Μιλάνο

Το Μιλάνο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας με πληθυσμό 1,4 εκατομμύρια κατοίκους και αριθμό που υπερβαίνει τα 4,5 εκατομμύρια στην ευρύτερη περιοχή.

Μεταβείτε απ' ευθείας σε: Πότε να πάτε / Αξίζει να δείτε / Τι να ψωνίσετε / Περιπλάνηση στα παζάρια και στα stock houses / Έκθεση επίπλων / Που θα φάτε / Που θα διασκεδάσετε / Χρήσιμες πληροφορίες / Η όπερα και η μουσική

Πρόκειται για το οικονομικό κέντρο της Ιταλίας, όπου έχουν την έδρα τους σημαντικές εταιρείες όπως διάσημοι οίκοι μόδας και η αυτοκινητοβιομηχανία Alfa Romeo. Επίσης είναι το κέντρο της παγκόσμιας σκηνής της όπερας με την περίφημη Σκάλα του Μιλάνου. Oι Alfa Romeo, Armani, Gianni Versace, Pirelli, Prada, Telecom Italia είναι μερικές από τις εταιρείες παγκοσμίας εμβέλειας που έχουν τη βάση τους στην πόλη. Oι Mιλανέζοι περπατούν πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους Iταλούς και καθόλου δεν βασίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό. Aδίκως, κατά μίαν έννοια, γιατί το Mιλάνο, αν και δεν διαθέτει την πληθώρα των μνημείων της Pώμης ή της Φλωρεντίας, κρατάει μια γενναία μερίδα από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και κάτι ακόμα: τις πέρα για πέρα αξιοθέατες βιτρίνες του!Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το Μιλάνο ως μια κομψή Ιταλίδα με γούστο ακριβό και υψηλής αισθητικής.Το Μιλάνο είναι μια γνήσια ιταλική πόλη με ακριβά γούστα. Συνδυάζει τα πάντα και θα ικανοποιήσει κάθε ταξιδιώτη – τόσο εκείνον που πάει για shopping και διασκέδαση, όσο και εκείνον που θέλει να δει τα αξιοθέατα και να γνωρίσει την ιστορία και τη ζωή της πόλης. Οι Έλληνες είμαστε τυχεροί, γιατί η Ιταλία είναι κοντά και εύκολα προσβάσιμη, ακόμα και για ένα ταξίδι-αστραπή το σαββατοκύριακο. Αν μη τι άλλο, η ενημέρωση κατευθείαν από την πηγή για όλες τις νέες τάσεις της μόδας είναι πάντα ευπρόσδεκτη, ενώ για κάποιους, τρόπος ζωής.

Πότε να πάτε
Δεν υπάρχει καλή και κακή εποχή για να επισκεφθείτε το Μιλάνο. Δεν κάνει ούτε το περισσότερο κρύο της Γηραιάς Ηπείρου ούτε και την περισσότερη ζέστη. Οπωσδήποτε, όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαίες, το δεκαπενθήμερο των εορτών το Μιλάνο είναι κομψά στολισμένο και γιορτινό, ενώ πάντοτε είναι ιδανικός προορισμός για αγορές. Είναι ο κατάλληλος προορισμός για να επιστρέψετε φορώντας την τελευταία λέξη της μόδας!

Αξίζει να δείτε
Σε αυτή την πόλη πέρα από τα σημαντικά μνημεία, στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται και οι βιτρίνες των μαγαζιών, γι’ αυτό ένα από τα σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η ιστορική στοά Galleria Vittorio Emmanuelle, που διαθέτει καταστήματα ρούχων, βιβλιοπωλεία, καφέ και εστιατόρια. Ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους του Μιλάνου είναι η Via Monte Napoleone, όπου βρίσκονται τα ατελιέ των πιο γνωστών σχεδιαστών του κόσμου.
Βέβαια πάντα πέρα από την υψηλή ραπτική πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για γνώση, κάνοντας μία επίσκεψη και στα μουσεία Poldi Pezzoli και Scienza e della Tecnica – Leonardo Da Vinci.
Το πιο χαρακτηριστικό σημείο του Μιλάνου είναι ο καθεδρικός ναός Duomo, η τέταρτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο με μήκος 157 μέτρα, άρχισε να χτίζεται το 1386, από τον Gian Galeazzo Visconti σε ρυθμό γοτθικό. Είναι αφιερωμένος στην Παναγία, χτισμένος με λευκό μάρμαρο και φανταστικά βιτρό, ενώ το μπροστινό του μέρος τελείωσε το δέκατο ένατο αιώνα. Στο υψηλότερο κωδωνοστάσιο,  σε ύψος 108,5 μέτρων, δεσπόζει το μπρούτζινο επιχρυσωμένο άγαλμα της Παναγίας, η La Madonnina, που βρίσκεται στις καρδιές όλων των Μιλανέζων και των Καθολικών γενικότερα. Μπορείτε να ανέβετε στην κορυφή με το ασανσέρ πληρώνοντας εισιτήριο και να δείτε από κοντά τους πυργίσκους, τα αγάλματα και το χρυσό άγαλμα της Παναγίας.
Στην Porta Ticinese και στο Navigli συγκεντρώνονται και τα περισσότερα μπαρ και κλαμπ της πόλης, εκτός και αν είστε φίλοι της όπερας ή της κλασικής μουσικής, οπότε πρέπει να γνωρίζετε ότι η Όπερα του Μιλάνου παραδοσιακά ξεκινάει τις παραστάσεις της στις αρχές Δεκεμβρίου.
Για να χαλαρώσετε μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο Castello Sforzesco, πρόκειται για ένα κάστρο με ωραίους μεγάλους κήπους, περιποιημένο γρασίδι και σιντριβάνια, δεν χρειάζεται να πληρώσετε εισιτήριο για να μπείτε, η είσοδος είναι δωρεάν.

Τι να ψωνίσετε
Δεν χαρακτηρίζεται άδικα η πρωτεύουσα της μόδας. Στη λεωφόρο Corso Buenos Aires και στην περιοχή Quadrilatero d’Οro, μπουτίκ και επώνυμα καταστήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Στη Via Montenapoleone, κοσμηματοπωλεία, υποδηματοποιεία, οίκοι μόδας και ακριβά εστιατόρια θα σας κάνουν να τινάξετε την πιστωτική σας στον αέρα. Θα βρείτε επώνυμες μάρκες όπως Cartier, Christian Dior, Gucci, Louis Vuitton, Salvatore Ferragamo, Versace, Valentino, Prada και Tod’s. Αν οι οικονομικές σας δυνατότητες δεν το επιτρέπουν αρκεστείτε στο να χαζέψετε τις βιτρίνες! Παρόλο που η Ρώμη συνδέεται -συνειρμικά- με την dolce vita, το Μιλάνο είναι η πόλη που ενδείκνυται για shopping – εξάλλου συναγωνίζεται με το Παρίσι για τον τίτλο της ευρωπαικής πρωτεύουσας της μόδας: Για παπούτσια και για ρούχα διάσημων σχεδιαστών αλλά και χρηστικά αντικείμενα, το design έχει την τιμητική του.Το  Μιλάνο, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και εμπορικά κέντρα του κόσμου. Είναι διάσημο για τα καταστήματα μόδας στη via Montenapoleone αλλά και στη στοά Galleria Vittorio Emanuele στην Piazza Duomo – στοά που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα εμπορικά κέντρα του κόσμου. Πέρα, όμως, από αυτά, η τελευταία είναι επίσης γνωστή γιατί εκεί βρίσκεται η έδρα της Alfa Romeo, των ποδοσφαιρικών ομάδων A.C. Milan και Inter Milan,  του Giorgio Armani, της Banca Intesa, της εφημερίδας Corriere della Sera, των Dolce & Gabbana, της Pirelli, της Prada και της Versace, ανάμεσα σε άλλες μεγάλες εταιρείες.Στη Via Monte Napoleoneκαι στη Via Spiga θα βρείτε τα καταστήματα των πιο γνωστών σχεδιαστών στον κόσμο, πιο προσιτά καταστήματα θα βρείτε στην Via Dante, στην Via Torino και την Corso Buenos Aires.

Περιπλάνηση στα παζάρια και τα stock-houses
Papiniano vs Fauche. Tο παζάρι της Via Papinιano, θεωρείται από τα καλύτερα και από τα μεγαλύτερα παζάρια της πόλης.
Tο δεύτερο ισχύει, αλλά η ποιότητα των προϊόντων του σε σχέση με το παρελθόν έχει πέσει. Γι’ αυτό σας προτείνουμε ένα άλλο, λιγότερο γνωστό αλλά με μεγαλύτερη ποικιλία και ποιότητα.
Tο παζάρι της Via Fauche το οποίο γίνεται κάθε Σάββατο από το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα, αλλά και την Tρίτη το πρωί.
Σ’ αυτό θα βρείτε τα πάντα – από φρούτα και λαχανικά μέχρι ρούχα, παπούτσια και δερμάτινα από stock. Iδίως την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή περίοδο μπορείτε να ανακαλύψετε χειμερινά κομμάτια κάτω από τη μισή τιμή της αρχικής.
Tα παζάρια γενικότερα θέλουν ψάξιμο και υπομονή και γι’ αυτό καλό είναι να συγκρίνετε και να κινείστε γύρω κι έξω από τους στημένους πάγκους!
Aν ενδιαφέρεστε για επώνυμες και φθηνές αγορές, σας προτείνουμε μερικά από τα πιο γνωστά στοκατζίδικα της πόλης:
Il Salvagente (Via Fratelli Bronzetti 16 – Tηλ.: 0039 0276110328 www.salvagentemilano.it).
Emporio Isola (Via Washington, 56 – Tηλ.: 0039 02 48100315).
Dmagazine (Via Montenapoleone 26 – Tηλ.: 0039 0276006027. www.dmagazine.it).

Έκθεση επίπλων
Για τους λάτρεις του επίπλου και του design, το Mιλάνο στις 22 με 27 Aπριλίου οργανώνει μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις επίπλων στον κόσμο, το Salone del Mobile, που είναι και μια περίοδος γιορτής για την πόλη μιας και λόγω της έκθεσης οργανώνονται πολλά πάρτι.

Που θα φάτε
Θα απολαύσετε τις εκλεκτές γεύσεις της ιταλικής κουζίνας σε ακριβά ristorante, αλλά και σε οικονομικές tratories, όπου σερβίρονται εξαιρετικές πίτσες, μακαρονάδες αλλά και απλά πιάτα με κρέας ή ψάρι.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε κάποιο από τα ιστορικά καφέ του κέντρου που είναι ανοιχτά από το πρωί και προσφέρουν, εκτός από μυρωδάτο καφέ, ελαφρά γεύματα και ποτά
Ιστορικα Καφέ: Zucca in Galleria, το πιο ιστορικό καφέ του Μιλάνου με θέα στονκαθεδρικό ναό. Το μωσαϊκό στο εσωτερικό του είναι ρυθμού Αρτ Ντεκό και χρονολογείτε από το 1867.
Marchesi: H θρυλική μαρκεσία λειτουργεί εδώ από το 1824 προσφέροντας καφέκαι κέικ. Ο βαρύς ξύλινος εσωτερικός της διάκοσμος φιλοξενεί πολυτελή εκθέματασκακιού και ντάμας από σοκολάτα.
Il Salotto που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Galleria Vittorio Emanuele ΙΙ.
«La Madonnina» (Via Gentilino, 6 – Tηλ.: 0039 0289409089). Kλασική τρατορία για παραδοσιακή κουζίνα Lombardias με λίγα πιάτα και καλά.
«Da Mauro il Bolognese» (Via Lombardini, 14 – Tηλ.: 0039 028372866. Tρατορία με κουζίνα μπολονέζικη και μεγάλη παράδοση στα χειροποίητα μακαρόνια! Eνα βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι μένει ανοιχτή ως αργά.
«Caminetti del Sempione» (Piazza Sempione, 8 – Milano – Zona Sempione – Tηλ.: 0039 0234537919). Aπλά… το αγαπάμε για όλα!


Πού θα διασκεδάσετε
Η νυχτερινή ζωή είναι έντονη. Τα περισσότερα μπαρ και κλαμπ βρίσκονται στις περιοχές Brera Porta και Ticinese και προσφέρουν διασκέδαση για όλα τα γούστα.
Τα τελευταία χρόνια στον χάρτη της νυχτερινής ζωής έχει μπει για τα καλά η περιοχή Navigli, η μποέμ γειτονιά της πόλης, που έχει γεμίσει εστιατόρια μπαρ και κλαμπ, αλλά και στούντιο καλλιτεχνών, βιβλιοπωλεία και μπουτίκ.
• Στην Porta Ticinese και στο Navigli συγκεντρώνονται και τα περισσότερα μπαρ και κλαμπ της πόλης.Εκεί βρίσκεται η ζωή της πόλης τη νύχτα, με αμέτρητα μαγαζιά, τραπεζάκια έξω για ποτό και φαγητό, live μουσική και υπαίθριους πάγκους που πουλάνε από μπύρα και παγωτά μέχρι χαϊμαλιά και τσάντες imitation. Η περιοχή και ο κόσμος που ανεβοκατεβαίνει τα στενά θα σας θυμίσουν ελληνικό νησί, και γενικά το κέφι κυριαρχεί μέχρι αρκετά αργά εκτός και αν είστε φίλοι της όπερας ή της κλασικής μουσικής, οπότε πρέπει να γνωρίζετε ότι η Οπερα του Μιλάνου παραδοσιακά ξεκινάει τις παραστάσεις της στις αρχές Δεκεμβρίου.Τα μεσημέρια οι Μιλανέζοι και εκ των πραγμάτων οι επισκέπτες τους προτιμούν να τσιμπήσουν κάτι στα γρήγορα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στα κρύα πιάτα. Και στο Μιλάνο, άλλωστε, όπως και στην υπόλοιπη Ιταλία, το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας είναι το δείπνο. Στην πόλη θα βρείτε μεγάλη ποικιλία εστιατορίων που σερβίρουν διεθνή κουζίνα, καθώς και αρκετές πολύ συμπαθητικές τρατορίες, όπως ονομάζονται οι παραδοσιακές ιταλικές ταβέρνες ή ristoranti, στα οποία θα γευτείτε την τοπική κουζίνα. Μετά το φαγητό σερβίρεται, φυσικά, επιδόρπιο και ζεστός καφές. Για ένα πλήρες δείπνο υπολογίστε ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 25 – 30 ευρώ κατ’ άτομο, κόστος που μειώνεται κατά τι αν πάτε σε κάποια πιτσαρία. Πιο οικονομικά, από τις 18.50 έως τις 21.30, μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιες παμπ, στις οποίες με 5 – 8 ευρώ κατ’ άτομο μπορείτε να πείτε το ποτό σας και να τσιμπήσετε στον ανοιχτό μπουφέ που διαθέτουν. Porta Ticinese, Navigli, Corso Como, Brera, Isola οι περιοχές που πρέπει να σημειώσετε.  Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το παγωτό, σε κάθε γωνιά του Μιλάνου θα βρίσκεται και μια gellateria !! Και φυσικά paznzerroto από τον παγκοσμίως διάσημο φούρνο του Luini που βρίσκεται πίσω από τη Rinascente.


Χρήσιμες πληροφορίες
Το Διάταγμα των Μεδιολάνων, που όλοι θυμόμαστε από τη σχολική ιστορία, υπογράφτηκε στα Μεδιόλανα, δηλαδή στον τόπο που σήμερα ονομάζεται Μιλάνο. Το Διάταγμα εκδόθηκε το 313 μ.Χ. από τον Μέγα Κωνσταντίνο και τον Λικίνιο και διασφάλιζε την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας των υπηκόων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το Μιλάνο ήταν ο τόπος όπου ζωγράφισε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι τον «Μυστικό Δείπνο», ένα από τα πιο διάσημα έργα του. Πρόκειται για μια τοιχογραφία στην τραπεζαρία της Santa Maria delle Grazie που ξεκίνησε το 1495 και ολοκληρώθηκε το 1498. Ο Μυστικός Δείπνος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η όπερα και η μουσική
Το Μιλάνο αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της όπερας, φιλοξενώντας τη διασημότερη όπερα στον κόσμο, τη Σκάλα του Μιλάνου – κατά τους Ιταλούς Teatro alla Scala. Φτάνοντας στην όπερα, κάποιοι ίσως απογοητευθείτε εάν περιμένετε ένα επιβλητικό και τεράστιο κτίριο, όπως για παράδειγμα στο Παρίσι. Το θέμα όμως είναι πως το ιστορικό θέατρο, δεν έχει πάρει το χαρακτηρισμό «ιστορικό» τόσο λόγω του κτηρίου, αλλά λόγω των ανθρώπων που έχουν περάσει από εκεί (όπως ο Giuseppe Verdi και η Μαρία Κάλλας), καθώς και των έργων που για πρώτη φορά έχουν ανέβει στη σκηνή του. Αξίζει να αναφερθεί πως η Σκάλα λειτουργεί ακόμα και στις μέρες μας, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα θέατρα στον κόσμο, ενώ τελευταία φορά έκλεισε για ανακαίνιση στις 19 Ιανουαρίου 2002 και άνοιξε και πάλι το Νοέμβριο του 2004, παρουσιάζοντας μία νέα, μεγαλύτερη σκηνή, που επέτρεπε μεγαλύτερα παρασκήνια και επομένως ακόμα μεγαλύτερες παραγωγές. Τέλος, δίπλα από το θέατρο υπάρχει το μουσείο της Σκάλας (Museο Teatrale alla Scala), στο οποίο η επίσκεψη κρίνεται επιτακτική, ιδιαίτερα για τους φίλους της όπερας, αφού θα περάσουν μπροστά από τα μάτια σας δεκάδες χρόνια μουσικής, τέχνης και ιστορίας. Στις αίθουσες εκτίθενται από κουστούμια και σκηνικά μέχρι πίνακες-πορτρέτα και εικόνες από τη μεγάλη και εντυπωσιακή ιστορία του θεάτρου.

Το Μιλάνο  (Medio Lano = στη μέση της πεδιάδας) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας με πληθυσμό 1,4 εκατομμύρια κατοίκους και αριθμό που υπερβαίνει τα 4,5 εκατομμύρια στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για το οικονομικό κέντρο της Ιταλίας, όπου έχουν την έδρα τους σημαντικές εταιρείες όπως διάσημοι οίκοι μόδας και η αυτοκινητοβιομηχανία Alfa Romeo. Επίσης είναι το κέντρο της παγκόσμιας σκηνής της όπερας με την περίφημη Σκάλα του Μιλάνου. Oι Alfa Romeo, Armani, Gianni Versace, Pirelli, Prada, Telecom Italia είναι μερικές από τις εταιρείες παγκοσμίας εμβέλειας που έχουν τη βάση τους στην πόλη. Oι Mιλανέζοι περπατούν πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους Iταλούς και καθόλου δεν βασίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό. Aδίκως, κατά μίαν έννοια, γιατί το Mιλάνο, αν και δεν διαθέτει την πληθώρα των μνημείων της Pώμης ή της Φλωρεντίας, κρατάει μια γενναία μερίδα από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και κάτι ακόμα: τις πέρα για πέρα αξιοθέατες βιτρίνες του!Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το Μιλάνο ως μια κομψή Ιταλίδα με γούστο ακριβό και υψηλής αισθητικής.Το Μιλάνο είναι μια γνήσια ιταλική πόλη με ακριβά γούστα. Συνδυάζει τα πάντα και θα ικανοποιήσει κάθε ταξιδιώτη – τόσο εκείνον που πάει για shopping και διασκέδαση, όσο και εκείνον που θέλει να δει τα αξιοθέατα και να γνωρίσει την ιστορία και τη ζωή της πόλης. Οι Έλληνες είμαστε τυχεροί, γιατί η Ιταλία είναι κοντά και εύκολα προσβάσιμη, ακόμα και για ένα ταξίδι-αστραπή το σαββατοκύριακο. Αν μη τι άλλο, η ενημέρωση κατευθείαν από την πηγή για όλες τις νέες τάσεις της μόδας είναι πάντα ευπρόσδεκτη, ενώ για κάποιους, τρόπος ζωής.

Πότε να πάτε

Δεν υπάρχει καλή και κακή εποχή για να επισκεφθείτε το Μιλάνο. Δεν κάνει ούτε το περισσότερο κρύο της Γηραιάς Ηπείρου ούτε και την περισσότερη ζέστη. Οπωσδήποτε, όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαίες, το δεκαπενθήμερο των εορτών το Μιλάνο είναι κομψά στολισμένο και γιορτινό, ενώ πάντοτε είναι ιδανικός προορισμός για αγορές. Είναι ο κατάλληλος προορισμός για να επιστρέψετε φορώντας την τελευταία λέξη της μόδας!



Αξίζει να δείτε

Σε αυτή την πόλη πέρα από τα σημαντικά μνημεία, στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται και οι βιτρίνες των μαγαζιών, γι’ αυτό ένα από τα σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η ιστορική στοά Galleria Vittorio Emmanuelle, που διαθέτει καταστήματα ρούχων, βιβλιοπωλεία, καφέ και εστιατόρια. Ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους του Μιλάνου είναι η Via Monte Napoleone, όπου βρίσκονται τα ατελιέ των πιο γνωστών σχεδιαστών του κόσμου.

Βέβαια πάντα πέρα από την υψηλή ραπτική πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για γνώση, κάνοντας μία επίσκεψη και στα μουσεία Poldi Pezzoli και Scienza e della Tecnica – Leonardo Da Vinci.

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο του Μιλάνου είναι ο καθεδρικός ναός Duomo, η τέταρτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο με μήκος 157 μέτρα, άρχισε να χτίζεται το 1386, από τον Gian Galeazzo Visconti σε ρυθμό γοτθικό. Είναι αφιερωμένος στην Παναγία, χτισμένος με λευκό μάρμαρο και φανταστικά βιτρό, ενώ το μπροστινό του μέρος τελείωσε το δέκατο ένατο αιώνα. Στο υψηλότερο κωδωνοστάσιο,  σε ύψος 108,5 μέτρων, δεσπόζει το μπρούτζινο επιχρυσωμένο άγαλμα της Παναγίας, η La Madonnina, που βρίσκεται στις καρδιές όλων των Μιλανέζων και των Καθολικών γενικότερα. Μπορείτε να ανέβετε στην κορυφή με το ασανσέρ πληρώνοντας εισιτήριο και να δείτε από κοντά τους πυργίσκους, τα αγάλματα και το χρυσό άγαλμα της Παναγίας.

Στην Porta Ticinese και στο Navigli συγκεντρώνονται και τα περισσότερα μπαρ και κλαμπ της πόλης, εκτός και αν είστε φίλοι της όπερας ή της κλασικής μουσικής, οπότε πρέπει να γνωρίζετε ότι η Όπερα του Μιλάνου παραδοσιακά ξεκινάει τις παραστάσεις της στις αρχές Δεκεμβρίου.

Για να χαλαρώσετε μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο Castello Sforzesco, πρόκειται για ένα κάστρο με ωραίους μεγάλους κήπους, περιποιημένο γρασίδι και σιντριβάνια, δεν χρειάζεται να πληρώσετε εισιτήριο για να μπείτε, η είσοδος είναι δωρεάν.

Τι να ψωνίσετε

Δεν χαρακτηρίζεται άδικα η πρωτεύουσα της μόδας. Στη λεωφόρο Corso Buenos Aires και στην περιοχή Quadrilatero d’Οro, μπουτίκ και επώνυμα καταστήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Στη Via Montenapoleone, κοσμηματοπωλεία, υποδηματοποιεία, οίκοι μόδας και ακριβά εστιατόρια θα σας κάνουν να τινάξετε την πιστωτική σας στον αέρα. Θα βρείτε επώνυμες μάρκες όπως Cartier, Christian Dior, Gucci, Louis Vuitton, Salvatore Ferragamo, Versace, Valentino, Prada και Tod’s. Αν οι οικονομικές σας δυνατότητες δεν το επιτρέπουν αρκεστείτε στο να χαζέψετε τις βιτρίνες! Παρόλο που η Ρώμη συνδέεται -συνειρμικά- με την dolce vita, το Μιλάνο είναι η πόλη που ενδείκνυται για shopping – εξάλλου συναγωνίζεται με το Παρίσι για τον τίτλο της ευρωπαικής πρωτεύουσας της μόδας: Για παπούτσια και για ρούχα διάσημων σχεδιαστών αλλά και χρηστικά αντικείμενα, το design έχει την τιμητική του.Το  Μιλάνο, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και εμπορικά κέντρα του κόσμου. Είναι διάσημο για τα καταστήματα μόδας στη via Montenapoleone αλλά και στη στοά Galleria Vittorio Emanuele στην Piazza Duomo – στοά που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα εμπορικά κέντρα του κόσμου. Πέρα, όμως, από αυτά, η τελευταία είναι επίσης γνωστή γιατί εκεί βρίσκεται η έδρα της Alfa Romeo, των ποδοσφαιρικών ομάδων A.C. Milan και Inter Milan,  του Giorgio Armani, της Banca Intesa, της εφημερίδας Corriere della Sera, των Dolce & Gabbana, της Pirelli, της Prada και της Versace, ανάμεσα σε άλλες μεγάλες εταιρείες.Στη Via Monte Napoleoneκαι στη Via Spiga θα βρείτε τα καταστήματα των πιο γνωστών σχεδιαστών στον κόσμο, πιο προσιτά καταστήματα θα βρείτε στην Via Dante, στην Via Torino και την Corso Buenos Aires.

Περιπλάνηση στα παζάρια και τα stock-houses
Papiniano vs Fauche. Tο παζάρι της Via Papinιano, θεωρείται από τα καλύτερα και από τα μεγαλύτερα παζάρια της πόλης.

Tο δεύτερο ισχύει, αλλά η ποιότητα των προϊόντων του σε σχέση με το παρελθόν έχει πέσει. Γι’ αυτό σας προτείνουμε ένα άλλο, λιγότερο γνωστό αλλά με μεγαλύτερη ποικιλία και ποιότητα.

Tο παζάρι της Via Fauche το οποίο γίνεται κάθε Σάββατο από το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα, αλλά και την Tρίτη το πρωί.

Σ’ αυτό θα βρείτε τα πάντα – από φρούτα και λαχανικά μέχρι ρούχα, παπούτσια και δερμάτινα από stock. Iδίως την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή περίοδο μπορείτε να ανακαλύψετε χειμερινά κομμάτια κάτω από τη μισή τιμή της αρχικής.

Tα παζάρια γενικότερα θέλουν ψάξιμο και υπομονή και γι’ αυτό καλό είναι να συγκρίνετε και να κινείστε γύρω κι έξω από τους στημένους πάγκους!

Aν ενδιαφέρεστε για επώνυμες και φθηνές αγορές, σας προτείνουμε μερικά από τα πιο γνωστά στοκατζίδικα της πόλης:

Il Salvagente (Via Fratelli Bronzetti 16 – Tηλ.: 0039 0276110328 www.salvagentemilano.it).
Emporio Isola (Via Washington, 56 – T
ηλ.: 0039 02 48100315).
Dmagazine (Via Montenapoleone 26 – T
ηλ.: 0039 0276006027. www.dmagazine.it).

Έκθεση επίπλων
Για τους λάτρεις του επίπλου και του design, το Mιλάνο στις 22 με 27 Aπριλίου οργανώνει μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις επίπλων στον κόσμο, το Salone del Mobile, που είναι και μια περίοδος γιορτής για την πόλη μιας και λόγω της έκθεσης οργανώνονται πολλά πάρτι.

Που θα φάτε
Θα απολαύσετε τις εκλεκτές γεύσεις της ιταλικής κουζίνας σε ακριβά ristorante, αλλά και σε οικονομικές tratories, όπου σερβίρονται εξαιρετικές πίτσες, μακαρονάδες αλλά και απλά πιάτα με κρέας ή ψάρι.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε κάποιο από τα ιστορικά καφέ του κέντρου που είναι ανοιχτά από το πρωί και προσφέρουν, εκτός από μυρωδάτο καφέ, ελαφρά γεύματα και ποτά
Ιστορικα Καφέ: Zucca in Galleria, το πιο ιστορικό καφέ του Μιλάνου με θέα στονκαθεδρικό ναό. Το μωσαϊκό στο εσωτερικό του είναι ρυθμού Αρτ Ντεκό και χρονολογείτε από το 1867.
Marchesi: H θρυλική μαρκεσία λειτουργεί εδώ από το 1824 προσφέροντας καφέκαι κέικ. Ο βαρύς ξύλινος εσωτερικός της διάκοσμος φιλοξενεί πολυτελή εκθέματασκακιού και ντάμας από σοκολάτα.
Il Salotto που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Galleria Vittorio Emanuele ΙΙ.
«La Madonnina» (Via Gentilino, 6 – Tηλ.: 0039 0289409089). Kλασική τρατορία για παραδοσιακή κουζίνα Lombardias με λίγα πιάτα και καλά.
«Da Mauro il Bolognese» (Via Lombardini, 14 – Tηλ.: 0039 028372866. Tρατορία με κουζίνα μπολονέζικη και μεγάλη παράδοση στα χειροποίητα μακαρόνια! Eνα βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι μένει ανοιχτή ως αργά.
«Caminetti del Sempione» (Piazza Sempione, 8 – Milano – Zona Sempione – Tηλ.: 0039 0234537919). Aπλάτο αγαπάμε για όλα!

Πού θα διασκεδάσετε

Η νυχτερινή ζωή είναι έντονη. Τα περισσότερα μπαρ και κλαμπ βρίσκονται στις περιοχές Brera Porta και Ticinese και προσφέρουν διασκέδαση για όλα τα γούστα.

Τα τελευταία χρόνια στον χάρτη της νυχτερινής ζωής έχει μπει για τα καλά η περιοχή Navigli, η μποέμ γειτονιά της πόλης, που έχει γεμίσει εστιατόρια μπαρ και κλαμπ, αλλά και στούντιο καλλιτεχνών, βιβλιοπωλεία και μπουτίκ.
• Στην Porta Ticinese και στο Navigli συγκεντρώνονται και τα περισσότερα μπαρ και κλαμπ της πόλης.Εκεί βρίσκεται η ζωή της πόλης τη νύχτα, με αμέτρητα μαγαζιά, τραπεζάκια έξω για ποτό και φαγητό, live μουσική και υπαίθριους πάγκους που πουλάνε από μπύρα και παγωτά μέχρι χαϊμαλιά και τσάντες imitation. Η περιοχή και ο κόσμος που ανεβοκατεβαίνει τα στενά θα σας θυμίσουν ελληνικό νησί, και γενικά το κέφι κυριαρχεί μέχρι αρκετά αργά εκτός και αν είστε φίλοι της όπερας ή της κλασικής μουσικής, οπότε πρέπει να γνωρίζετε ότι η Οπερα του Μιλάνου παραδοσιακά ξεκινάει τις παραστάσεις της στις αρχές Δεκεμβρίου.Τα μεσημέρια οι Μιλανέζοι και εκ των πραγμάτων οι επισκέπτες τους προτιμούν να τσιμπήσουν κάτι στα γρήγορα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στα κρύα πιάτα. Και στο Μιλάνο, άλλωστε, όπως και στην υπόλοιπη Ιταλία, το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας είναι το δείπνο. Στην πόλη θα βρείτε μεγάλη ποικιλία εστιατορίων που σερβίρουν διεθνή κουζίνα, καθώς και αρκετές πολύ συμπαθητικές τρατορίες, όπως ονομάζονται οι παραδοσιακές ιταλικές ταβέρνες ή ristoranti, στα οποία θα γευτείτε την τοπική κουζίνα. Μετά το φαγητό σερβίρεται, φυσικά, επιδόρπιο και ζεστός καφές. Για ένα πλήρες δείπνο υπολογίστε ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 25 – 30 ευρώ κατ’ άτομο, κόστος που μειώνεται κατά τι αν πάτε σε κάποια πιτσαρία. Πιο οικονομικά, από τις 18.50 έως τις 21.30, μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιες παμπ, στις οποίες με 5 – 8 ευρώ κατ’ άτομο μπορείτε να πείτε το ποτό σας και να τσιμπήσετε στον ανοιχτό μπουφέ που διαθέτουν. Porta Ticinese, Navigli, Corso Como, Brera, Isola οι περιοχές που πρέπει να σημειώσετε.  Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το παγωτό, σε κάθε γωνιά του Μιλάνου θα βρίσκεται και μια gellateria !! Και φυσικά paznzerroto από τον παγκοσμίως διάσημο φούρνο του Luini που βρίσκεται πίσω από τη Rinascente.

Χρήσιμες πληροφορίες.
Το Διάταγμα των Μεδιολάνων, που όλοι θυμόμαστε από τη σχολική ιστορία, υπογράφτηκε στα Μεδιόλανα, δηλαδή στον τόπο που σήμερα ονομάζεται Μιλάνο. Το Διάταγμα εκδόθηκε το 313 μ.Χ. από τον Μέγα Κωνσταντίνο και τον Λικίνιο και διασφάλιζε την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας των υπηκόων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το Μιλάνο ήταν ο τόπος όπου ζωγράφισε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι τον «Μυστικό Δείπνο», ένα από τα πιο διάσημα έργα του. Πρόκειται για μια τοιχογραφία στην τραπεζαρία της Santa Maria delle Grazie που ξεκίνησε το 1495 και ολοκληρώθηκε το 1498. Ο Μυστικός Δείπνος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:www.aerotickets.gr

Η όπερα και η μουσική

Το Μιλάνο αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της όπερας, φιλοξενώντας τη διασημότερη όπερα στον κόσμο, τη Σκάλα του Μιλάνου – κατά τους Ιταλούς Teatro alla Scala. Φτάνοντας στην όπερα, κάποιοι ίσως απογοητευθείτε εάν περιμένετε ένα επιβλητικό και τεράστιο κτίριο, όπως για παράδειγμα στο Παρίσι. Το θέμα όμως είναι πως το ιστορικό θέατρο, δεν έχει πάρει το χαρακτηρισμό «ιστορικό» τόσο λόγω του κτηρίου, αλλά λόγω των ανθρώπων που έχουν περάσει από εκεί (όπως ο Giuseppe Verdi και η Μαρία Κάλλας), καθώς και των έργων που για πρώτη φορά έχουν ανέβει στη σκηνή του. Αξίζει να αναφερθεί πως η Σκάλα λειτουργεί ακόμα και στις μέρες μας, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα θέατρα στον κόσμο, ενώ τελευταία φορά έκλεισε για ανακαίνιση στις 19 Ιανουαρίου 2002 και άνοιξε και πάλι το Νοέμβριο του 2004, παρουσιάζοντας μία νέα, μεγαλύτερη σκηνή, που επέτρεπε μεγαλύτερα παρασκήνια και επομένως ακόμα μεγαλύτερες παραγωγές. Τέλος, δίπλα από το θέατρο υπάρχει το μουσείο της Σκάλας (Museο Teatrale alla Scala), στο οποίο η επίσκεψη κρίνεται επιτακτική, ιδιαίτερα για τους φίλους της όπερας, αφού θα περάσουν μπροστά από τα μάτια σας δεκάδες χρόνια μουσικής, τέχνης και ιστορίας. Στις αίθουσες εκτίθενται από κουστούμια και σκηνικά μέχρι πίνακες-πορτρέτα και εικόνες από τη μεγάλη και εντυπωσιακή ιστορία του θεάτρου.

 

Last modified on
Rate this item
(1 Vote)
More in this category: « Πράγα Ρώμη»
Login to post comments
back to top