Ρώμη
- font size decrease font size increase font size
Η Ρώμη υπήρξε σημαντική πόλη για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αρχικά ήταν το κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, λίγους αιώνες αργότερα αναδύθηκε ως το επίκεντρο της ρωμαιοκαθολικής πίστης και τέλος, το 1870 έγινε η πρωτεύουσα της νέας ενοποιημένης Ιταλίας.
Μεταβείτε απ' ευθείας σε: Dolce Vita στη Ρώμη / Πότε να πάτε / Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα / Που να ψωνίσετε / Που να φάτε
Dolce vita στη Ρώμη
Στα μουσεία της πόλης μπορείτε να θαυμάσετε έργα τέχνης και αντικείμενα μιας ιστορίας άνω των 2000 χρόνων, όπως μοναδικά αρχαία γλυπτά, πίνακες της πρώιμης Αναγέννησης και του μπαρόκ, καθώς και πολλά άλλα έργα. Τα αξιοθέατα της Ρώμης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες της αρχαιότητας και της εποχής της Αναγέννησης και του Μπαρόκ.
Η Ρώμη δεν είναι ήσυχη πόλη. Η πυκνή κυκλοφορία, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό τουριστών, κάνει την επίσκεψη στα αξιοθέατα κουραστική και μερικές φορές αγχώδη, κυρίως την άνοιξη, στις αρχές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Παρ’ όλα αυτά, η Ρώμη είναι μία από τις πρωτεύουσες με τεράστια ιστορική αξία, την οποία θα πρέπει κανείς να επισκεφθεί. Άλλωστε, ακόμη και στο ασφυκτικά γεμάτο ιστορικό κέντρο μπορείτε να βρείτε ήσυχες γωνιές, μια μικρή πλατεία, ένα ήσυχο στενό, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε. Ακόμη, μερικά από τα αξιοθέατα είναι σχετικά ήσυχα μέρη, όπως ο Παλατίνος, η Πιάτσα Φαρνέζε, οι Θέρμες του Καρακάλλα και ο Μέγας Ιππόδρομος είναι σχεδόν έρημα και στο λόφο πάνω από τον μεγάλο Ιππόδρομο, ο κήπος της πόλης θα σας ανανεώσει και θα σας γεμίσει ενέργεια.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ
Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε τη Ρώμη είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Όμως το καλοκαίρι διοργανώνονται πολλές συναυλίες με παραστάσεις σε εκκλησίες και ανάκτορα. Κάθε Ιούνιο οργανώνεται Γιορτή των λουλουδιών στο Καστέλι Ρομάνι, νότια της Ρώμης και Γιορτή κρασιού κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη
Το Πάσχα μάλιστα θεωρείται η υψηλή τουριστική περίοδος. Σε καμία περίπτωση μην πάτε καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο. Η ζέστη είναι έντονη ενώ τα περισσότερα καταστήματα στην πόλη είναι κλειστά.
Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της Ρώμης:
Καπιτώλιο: Τα μουσεία του Καπιτωλίου στεγάζουν μία από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές αρχαίας γλυπτικής στην Ευρώπη, την οποία ξεκίνησαν οι Πάπες κατά τον 15ο αιώνα.
Διεύθυνση: Piazza del Campidoglio, ανοιχτά: Τρ – Σάβ. 09.00 – 19.00 & Κυρ. 09.00 – 13.30, λεωφορεία: 44,46,75,81,95,160,170,175,181,719
Καστέλ Σαντ’ Άντζελο: Το επιβλητικό μνημείο στις όχθες του Τίβερη συμβολίζει σχεδόν 2000 χρόνια ρωμαϊκής ιστορίας, από την εποχή του Αδριανού έως την ιταλική Ενοποίηση. Ήταν το επίκεντρο της παπικής ιστορίας και της άμυνας της πόλης έως το 1886, όταν μετατράπηκε σε μουσείο. Πρόκειται για έναν λαβύρινθο. Χτίστηκε ως μαυσωλείο από τον αυτοκράτορα Ανδριανό, και οι επισκέπτες μπαίνουν σήμερα από το πέρασμα της Ρώμης, από το οποίο περνούσε αρχικά η πομπή της κηδείας.
Διεύθυνση: Lungotevere Castello 50, ανοιχτά: Τρ – Κυρ. 09.00 – 19.00, λεωφορεία: 49,70,87,280,492,926 για Piazza Cavour.
Κολοσσαίο: Χτισμένο τον 1ο αιώνα μ.Χ, ως δώρο στους Ρωμαίους, αυτό το φημισμένο κυκλικό μνημείο έχει γίνει το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της πόλης. Ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός διέταξε την κατασκευή του Κολοσσαίου για να καλύψει το τμήμα μιας τεράστιας λίμνης, στο οποίο είχε κάνει εκσκαφές για προσωπική του χρήση ο προκάτοχός του Νέρωνας. Το ογκώδες αμφιθέατρο, άνω των 55000 θέσεων, χρησιμοποιείτο για δημοφιλή αιμοβόρα θεαματικά αθληματα.
Διεύθυνση: Piazza del Colosseo, Δευτ: 09.00 – 14.00, Τρ-Σάβ: 09.00 – 13.00 & Κυρ: 09.00 – δύση. Λεωφορεία: 72,81,87,175,673.
Παλάτσο Μπαρμπερίνι: Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή μπαρόκ παλάτια της Ρώμης φιλοξενείται ένας θησαυρός πινάκων του 13ου – 16ου αιώνα. Το ανάκτορο πουλήθηκε το 1949 στο ιταλικό κράτος και στεγάζει, μαζί με το Παλάτσο Κορσίνι, την εθνική πινακοθήκη.
Διεύθυνση: Via Quattro Fontane 13, ανοιχτά: Τρ – Κυρ: 09.00 – 19.00, λεωφορεία: 60,61,62,175,590.
Πάνθεον: Το επιβλητικό κυκλικό εσωτερικό του, που φωτίζεται μόνο από ένα στρογγυλό άνοιγμα στην οροφή, αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Ρώμης που προκαλούν δεός.
Διεύθυνση: Piazza della Rotonda, ανοιχτά: Δευτ – Σάβ: 09.00 – 18.30 & Κυρ:09.00 – 13.00, λεωφορεία: 119
Πιάτσα Ναβόνα: Από τις ομορφότερες πλατείες του κόσμου, οφείλει το επίμηκες σχήμα της στον αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο, στη θέση του οποίου χτίστηκε. Η πλατεία αποτελούσε πάντα το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής στη Ρώμη. Επί αιώνες βρισκόταν εδώ μία αγορά και η πλατεία τον Αύγουστο πλημμύριζε και μετατρεπόταν σ’ έναν τεράστιο υδάτινο παιχνιδότοπο για πλούσιους και φτωχούς. Σήμερα πλημμυρίζει από μουσικούς, καλλιτέχνες, ντόπιους και επισκέπτες που μαζεύονται στα μπαρ για ώρες.
Ρωμαϊκή Αγορά (Φόρο Ρομάνο): Σ’ αυτό το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Αρχαίας Ρώμης ερχόταν το πλήθος να κάνει ψώνια του, να συμβουλευτεί δικηγόρους ή να κουτσομπολέψει.
Διεύθυνση: Via dei Fori Imperiali, λεωφορεία: 85,87,175,186.
Σαν Κλεμέντε: Εκκλησία του 12ου αιώνα, πάνω σε μία άλλη του 4ου, πάνω στον αρχαίο βωμό, μέσα από διαφορετικά επίπεδα. Ακόμη και χωρίς τα κρυμμένα υπόγεια επίπεδά του, αυτός ο ναός είναι από τους ομορφότερους της Ρώμης. Το ψηφιδωτό της κόχης του ναού, Η δόξα του Σταυρού, περιλαμβάνει ζωγραφισμένα λεπτομερώς ζώα, πουλιά, ανθρώπους σε ανθόσπαρτα λιβάδια. Επίσης, η εξέδρα της χορωδίας του 6ου αιώνα προέρχεται από κάποιο παλαιότερο κτίσμα.
Διεύθυνση: Via di San Giovanni in Laterano, ανοιχτά: καθημερινά 09.00 –12.30 & 15.30 – 18.30, λεωφορεία: 85.
Καπέλα Σιξτίνα & Μουσεία Βατικανού: To αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου αποτελεί ένα από τα θαύματα του κόσμου που συναντάται στους χώρους μιας από τις μεγαλύτερες πινακοθήκες παγκοσμίως.
Διεύθυνση: Viale Vaticano, λεωφορεία: 23,49,81,492,907,991.
Άγιος Πέτρος: Ακόμη κι αν θεωρήσετε τη χλιδή του φανταχτερή ή υπερβολική, το επιβλητικό μέγεθος του πιο σπουδαίου ναού στον κόσμο δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έχτισε μία εκκλησία προς τιμήν του Αγ. Πέτρου πάνω από τον τάφο του, κοντά στο μέρος όπου είχε σταυρωθεί.
Διεύθυνση: Piazza San Pietro, ανοιχτά: Απρ – Οκτ: 07.00 – 19.00 & Νοεμ – Μαρ: 07.00 – 18.00, Λεωφορεία: 62,64.
ΠOY NA ΨΩNIΣETE
• To σύνηθες ωράριο είναι από τις 9 π.μ. ώς τη 1 μ.μ. και από τις 4 μ.μ. ώς τις 7.30 μ.μ. Δευτέρα πρωί, πολλά καταστήματα είναι κλειστά. Θα σας πρότεινα να αποφύγετε τις πολύ γνωστές Via Condotti και Via del Corso, που φιλοξενούν μεν γνωστές φίρμες, αλλά κυρίως απευθύνονται σε τουρίστες. Μερικές από τις κάθετες της Via del Corso, όπως η Via Delle Carrozze, η Via Della Croce και η Via Frattina, διαθέτουν μπουτίκ με πρωτότυπα και σικ ρούχα. Οι περιοχές όπου κυρίως κάνουν τα ψώνια τους οι Ρωμαίοι είναι η Via Cola di Rienzo, κοντά στο Βατικανό (μαζί με τις κοντινές Via Ottaviano, Via Candia). Εκεί υπάρχουν μαγαζιά όλων των ειδών, καθένα από τα οποία διαθέτει μεγάλη γκάμα διάσημων Ιταλών σχεδιαστών. Για να φτάσετε, από το Termini θα πάρετε τη γραμμή A του μετρό και έπειτα από έξι στάσεις θα κατεβείτε στη στάση Ottaviano – San Pietro.
• Η Via Appia Nuova, στο στυλ της Ερμού, είναι ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους για shopping. Από το Termini παίρνετε τη γραμμή A του μετρό μέχρι τη στάση Colli Albani.
• Για ρούχα vintage ή ελαφρώς μεταχειρισμένα ενδείκνυται η αγορά της Via Sannio (κάθε πρωί Δευτέρα – Σάββατο). Για shopping με άρωμα… ιστορίας, πηγαίνετε στη Via Minghetti 7 (κοντά στην Piazza Venezia): Οι Fratelli Vigano προσφέρουν (από το 1873!) μεγάλη ποικιλία απο υπέρκομψα ανδρικά ρούχα και καπέλα.
• Η Ρώμη διαθέτει εξαιρετικά αντικάδικα και υφασματάδικα για έπιπλα εποχής, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου στις
• Via dei Coronari, Via Giulia, Via Margutta, Via del Babuino και στη Via del Pellegrino.
• Επίσης, αξίζει να γνωρίσετε μερικά ιστορικά μαγαζιά της Ρώμης, όπως η Antica Erboristeria Romana στη Via di Torre Argentina 15, που διατηρεί απο τον 17ο αιώνα τους ίδιους ξύλινους πάγκους και διαθέτει μεγάλη ποικιλία από φυτικά καλλυντικά, βότανα κ.λπ. Στην Piazza Santa Maria in Trastevere 7, το φαρμακείο Peretti άνοιξε το 1800 και, ακόμη, στην οδό Φοντάνα ντι Τρέβι 89 το φαρμακείο Pesci παραμένει ανοιχτό από τον 16ο αιώνα!
• Για τους βιβλιόφιλους, το Feltrinelli είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Ιταλίας, στην πλατεία Largo Argentina. Προσφέρει πάνω από 70.000 ξενόγλωσσους και ιταλικούς τίτλους και μεγάλη ποικιλία από CD. Το Bibli στη Via dei Finearoli 28 βρίσκεται στην καρδιά του Τραστέβερε και, εκτός από βιβλιοπωλείο, είναι κέντρο πολιτιστικών events και Internet café. Προσφέρει ακόμη απλά γεύματα και brunch μέσα και έξω και είναι ανοιχτό από τις 11 π.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα κάθε μέρα εκτός από Δευτέρα.
Για τους λάτρεις προχωρημένων κουζινικών, το C.U.C.I.N.A. (στη Via Mario de’ Fiori 65) και το Gusto (Augusto Imperatore 7), όπου, εκτός από είδη κουζίνας, μπορείτε να γευματίσετε σε έναν από τους τρεις μοντέρνους χώρους, το wine bar, την πιτσαρία και το (καθόλου φθηνό) εστιατόριο.
Επίσης, στην οδό Via del Babuino 155Α θα βρείτε το Tad, ένα από τα πρώτα concept store σε γιαπωνέζικο στυλ. Στους δύο ορόφους του προσφέρει ρούχα και είδη διακόσμησης αλλά και ένα εστιατόριο με κουζίνα fusion.
Το πιο γνωστό κατάστημα γαστρονομίας της πόλης από το 1973 είναι το Volpetti, όπου θα βρείτε όποιο είδος προσούτο, παρμεζάνας και μοτσαρέλας λαχταράει η ψυχή σας: Via Marmorata 47. Tζ. Κλ.